Gündem Uzay kanları -80 derecede

Uzay kanları -80 derecede

02.03.2024 - 06:45 | Son Güncellenme:

Alper Gezeravcı'nın yer çekimsiz ortamda belirli günlerde aldığı kan örnekleri, TRGENMER laboratuvarında -80 dolabına kaldırıldı.

Uzay kanları -80 derecede

HABER ARAŞTIRMA - Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda yer alan 13 bilimsel araştırmasından biri olan MESSAGE (Microgravity Associated Genetics) deneyi kapsamında, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Alper Gezeravcı tarafından alınan kan örnekleri Cihan Taştan liderliğindeki MESSAGE ekibine teslim edildi.

Haberin Devamı

Gezeravcı’nın yer çekimsiz ortamda belirli günlerde aldığı kan örnekleri, TRGENMER laboratuvarında -80 dolabına kaldırıldı. Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, kan örnekleri ile ne yapılacağını şöyle anlattı:

“Immün profilinin belirlenmesi, anti-kanser etkinliğinin gözlemlenmesi, T lenfositlerin proliferasyonunun incelenmesi ve son olarak sitokin salınım profillerinin karşılaştırılmasını yapacağız. Yeni gen keşiflerinde bulunarak, yer çekimsiz ortam koşullarının hücrelere verdiği reaksiyonları keşfetmeyi hedefliyoruz. Yerçekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genlerin tespit edilmesi ve uzay görevlerinde, bağışıklık hücrelerinden hangilerinin yer çekimi tarafından direkt olarak etkileneceği, CRISPR gen mühendisliği yöntemleri ile araştırılacak.”