Gündem Yangın arıları aç bıraktı

Yangın arıları aç bıraktı

23.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Muğla’da meydana gelen yangınlarda 700 bin kovanın beslendiği alan yandı. Yetkililer 1 milyon 200 bin arı kovanında açlık başgösterdiğini, acil arı yemi gelmezse arıcığılın öleceğini söylüyor.

Yangın arıları aç bıraktı

 

Gürkan Akgüneş / Marmaris - Yangın felaketini yaşayan Muğlalı arıcılar acil yem desteği bekliyor. Bal ormanlarının yanması nedeniyle tam beslenme sezonunda arıların yiyeceksiz kaldığını söyleyen Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Veli Türk, “1 milyon 200 bin kovan aç arı var ama yiyecek bir şey yok. 700 bin kovanın besleneceği alan yandı. Yanmayan yerde de arıya yiyeceği besini üreten Basra böceği kalmadı. Elimizde bal olmadığı için yemi de alamıyoruz. Arılarımızın bahara çıkması için pancar şekerinden yapılmış arı keki ve arı yemi lazım bu. Bıçak sırtındayız. Ya burada arıcılık ölecek ya da devam edecek” diyor.

Haberin Devamı

Çamlar zor toparlanır

7 yıldır arıcılık yaparak ailesini geçindiren Ömer Mısır az da olsa arılı kovanını kaybetmiş. Mısır’ın da diğer köylüler gibi tek tesellisi çam balı için bölgeye getirilmeye hazırlanan milyonlarca kovanın, yangın esnasında İç Anadolu yaylalarında olması. Mısır, “Burada birkaç arılı kovanım ve malzemelerim vardı. Onları da kurtaramadık. Malzeme geri döner ama çamların toparlanması çok zor.

Bu yıl arıcılıktan ümidi kestik. Bizleri başka işlerde işe alabilirlerse geçimimizi sağlamamız için çok iyi olur” diye konuşuyor.

Böcek aşılansın

Köydeki arıcılardan Hasan Hüseyin Aydın’ın talebi da çam balının oluşmasını sağlayan Basra böceğinin yanmayan bölgelere aşılanması. Yem desteği almaları ve Basralı kızılçam alanlarının arıcılığa açılması halinde tekrar çam balı üretimine dönebileceklerini söyleyen Aydın, yanan bölgelerde de kızılçam tohumlarının güneş görüp olgunlaşabilmesi için, alanda oluşacak makiliğin orman idaresi tarafından temizlenmesi gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

Ya tamam ya devam

Bölgedeki arıcılar için acil yem stoğuna ihtiyaç duyduklarını anlatan MAYBİR Başkanı Veli Türk de, “Bu yıl burada balcılık bitti. Ama biz yeni sahalar oluşturarak böceği nakledersek önümüzdeki yıl arıcılığı yeniden ayağa kaldıracağımıza inanıyoruz. 6 bin üyemiz için ilk kez devletten ve kamuoyundan destek istiyoruz. Yayladaki arılarımızı gelecek yıla kadar doyurmak zorundayız. O arılar ölürse genetiğimiz de kaybolur. Bir de kredi borçlarımızın 1 yıl ertelenmesi arıcılar için çok önemli. Herkes tamam mı devam mı noktasında. Biz arıcılığı bırakırsak bu bölgede arıcılık biter” dedi.

Eşek arısına kaldı

Arıcılıkla geçinen Osmaniye Köyü’nde yaşayanlar ‘artık arıcılık bitti’ diye başka işlere yönelmiş bile. Arıcılık yapan Şahin ailesinin de kovanları yanmış. Yanmayanlarda da bal yapan arılar ölmüş. Evin önündeki onlarca kovanda sadece eşek arıları uçuşuyordu. Eşinin arıcılıktan ümidi keserek Marmaris’teki marinada bahçıvan olarak çalışmaya başladığını anlatan Aynur Şahin, geride son kalan kovanları göstererek, ‘Eşek arıları kaldı onlar da kovanda ölen bal arılarını yiyorlar’ diyor.

Haberin Devamı

Acil eylem planı

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin de yıllık 30-35 bin ton olan çam balı üretiminin yurtdışından da talep gördüğünü ve şimdiden alıcıların kendilerine bal olup olmayacağını sorduklarını anlattı. Çam balının iki böceğin meydana getirdiği özel bir bal olduğunu aktaran Şahin, “2021 üretimini kaybettik ama çam balını geleceğe taşımamız lazım. Biz 100 bin ton üretelim 100 bin tonu da satarız. Öyle değerli bir bal. Onun için bir an önce acil eylem planı hayata geçirilmeli” değerlendirmesini yaptı. ‘Bee’o Propolis’in kurucusu Aslı Elif Samancı da, bal üretiminde zorlanacak arcıların propolis, arı sütü ve arı zehri gibi alternatiflere yönelmesi için eğitimler düzenleyeceklerini açıkladı.