Gündem Yeni hatırlatma dozu Kovid aşı randevuları açıldı

Yeni hatırlatma dozu Kovid aşı randevuları açıldı

11.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19 vaka sayılarında haziran ayı başından bu yana yaşanan büyük artışın, bayram tatilinin de etkisiyle katlanacağı endişesi karşısında Sağlık Bakanlığı’ndan “hatırlatma dozu” adımı geldi.

Yeni hatırlatma dozu Kovid aşı randevuları açıldı

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 aşısında yeni hatırlatma dozu randevularını dün itibarıyla açtı. Aşı olmak isteyenler, BioNTech, Sinovac veya Turkovac aşıları arasından tercihini yapabilecek. Buna göre, son aşısının üzerinden altı ay geçen BioNTech’liler dördüncü doz aşılarını olabilecek. Yeni hatırlatma dozu 65 yaş ve üstü ile riskli gruplarda olanlar için ise altıncı doz olacak. Vaka sayılarının 3 gün üst üste 1000’in altında çıkması üzerine Türkiye’de maske takma zorunluluğu mayıs sonunda toplu taşımada da kaldırılmıştı. Bu tarihten kısa süre sonra ise vaka sayıları yeniden yükselişe geçti. 6-12 Haziran haftasında 7556 olarak açıklanan vaka sayısı, 13-19 Haziran haftasında 10 bin 954’e, 20-26 Haziran haftasında 26 bin 635’e çıktı. Son açıklanan 27 Haziran-3 Temmuz haftasında ise vaka sayısı bir önceki haftaya göre yüzde 114 artarak, 57 bin 113’e yükseldi.

Haberin Devamı

Risk grubuna önermişti

Yaşanan gelişmelerin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan, Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara “hatırlatma dozu” çağrısı gelmişti. Koca açıklamasında “Omicron varyantına bağlı vakalar, başka ülkelerde olduğu gibi bizde de artış gösteriyor. Sorunu alt etmekte tecrübe sahibiyiz. Son dozun üzerinden 6 ay geçtiğinde aşının etkisi azalmaktadır. Bu süre dolmuşsa yeniden aşı olunması önem arz ediyor. 50 yaş üstüyle risk grubundakilerin, son aşıları üzerinden 6 ay geçmişse, hatırlatma dozu aşılarını olmalarını ısrarla öneriyoruz. Bu grubun, temasın artacağı bayram günlerinden başlayarak kendilerini bilhassa koruması gerekmektedir” demişti. Koca’nın yaptığı çağrının ardından Sağlık Bakanlığı, yeni hatırlatma dozu aşı randevularını dün açtı. Aşı uygulaması için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), e-Nabız veya Alo 182 üzerinden randevu alınabilecek. BioNTech aşısının üzerinden 6 ay geçenler 4. doz olarak hatırlatma dozunu yaptırabilecek. Sinovac ve Turkovac’da hatırlatma dozu aralığı ise üç ay olarak belirlenmişti. Aşı olmak isteyen vatandaşlar, Kovid-19 aşısına ilişkin durumunu e-Nabız hesabından veya kimlik numarası ve TC Kimlik Seri Numarası’nın son 4 hanesini 2023’e kısa mesaj (SMS) göndererek öğrenebilecek. Daha önce İsrail, İspanya, Danimarka gibi ülkeler dördüncü doz uygulamasına geçmişti.