Gündem Yıldırım nikahı nedir? Nikah için gerekli malzemeler nelerdir?

Yıldırım nikahı nedir? Nikah için gerekli malzemeler nelerdir?

16.04.2018 - 14:44 | Son Güncellenme:

Yıldırım nikahı, eski zamanlardan bu yana dilden dile dolaşır. Özellikle filmlerde gördüğümüz yıldırım nikahı günümüzde var mı? Nikah heyecanı saran çiftler isteğe bağlı yıldırım nikahı kıyabilir mi?

Yıldırım nikahı nedir Nikah için gerekli malzemeler nelerdir

Eski zamanlarda nikah işlemleri uzun zaman alırdı. Öyle ki nikah için hazırlanıp teslim edilen evraklar, uzun süre bürolarda kalırdı. Bu yüzden de nikah günü ertelendikçe ertelenirdi. Bunun üzerine şikâyette bulunan çiftler mahkemenin kararıyla yıldırım nikahı kıydırırlardı. En hızlı şekilde halledildiği için adı yıldırım nikahı olarak hafızalara kazındı.

Haberin Devamı

Günümüzde nikah işlemleri eskiye oranla çok hızlı ilerlediği için, artık eski tabirle yıldırım nikahına gerek kalmıyor. Evlenmeye karar veren adaylar, evraklarını tamamladıkları an nikah işlemleri yapılmış oluyor. Halen genel olarak çiftler birkaç ay öncesinden nikah günü alıyor. Ancak söz kesme, nişan takma gibi merasimleri yük ve gereksiz olarak gören çiftler direkt nikah kıymayı tercih ediyor. Bu durumda da bazı gerekli evrakların hazırlanıp nikah dairelerine teslim edilmesi gerekiyor. Evraklar tamamlandıktan sonra iki gün içerisinde bile nikah kıyılabilir.

Nikah kıydırmak isteyen çiftler, nikah dairelerine gidip beyanda bulunmalıdırlar. Diler nikah salonunda, dilerseniz de ek ücret karşılığı istediğiniz yerde nikah kıydırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hafta içi kıyılan nikahlar için 200 – 300 TL arası, hafta sonu kıyılan nikahlar için 400 – 600 TL arası bir ücret ödenmektedir. Başka bir mekânda kıyılacak olan nikahlarda ise hafta içi 400 – 600 TL arası, hafta sonu için 550 – 700 TL arası bir ücret ödenmektedir. Bu ücret, aile cüzdanı ve hizmet bedellerini kapsamaktadır.

Nikah İşlemleri İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

• Evlenme beyanını gösteren kâğıdın 2 nüshası,
• İki tarafın da ikamet belgesi,
• 6 adet vesikalık fotoğraf,
• Nüfus kayıt örneği,
• Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopileri (fotoğraflı olması gerekmektedir.),
• Resmî kurumlardan alınmış sağlık raporu,
• Eğer çiftlerden biri yabancı uyruklu ise konsolosluklardan alınan bekar olduğuna dair belge.

Tüm evraklar tamamlandıktan sonra nikah dairesine gidilip teslim edilir. Çiftlerin istediği en yakın tarihe, gün ve saat verilir. Nikah günü ve saatinde çiftlerin iki şahitle beraber hazır bulunması gerekmektedir. Tüm şartlar sağlandığında yıldırım nikahı en kısa sürede kıyılabilmektedir.