Gündem Yorgunluk şikâyeti çocukları sarsıyor

Yorgunluk şikâyeti çocukları sarsıyor

28.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koronavirüse yakalanan çocuklarda, tanıyı izleyen, bir, üç ve altında aylarda Kovid-19 enfeksiyonuna bağlı devam eden yakınma ve bu yakınmalarla ilişkili sorunlar tespit edilirken, en belirgin sorun ise yüksek ateş olarak anlaşıldı. Araştırmada, teşhis konulan çocukların, yüzde 81’inin tanı anında, yüzde 15.1’i birinci ayda, yüzde 8.6’sı üçüncü ayda, yüzde 3.7’sinin ise altıncı ayda Kovid-19 ile ilişkili en az bir yakınması olduğu anlaşıldı.

Yorgunluk şikâyeti çocukları sarsıyor

MERT İNAN İstanbul -Kovid-19’a yakalanan çocuklarda en sık görülen yakınmalar yüzde 52.1 ile ateş olurken, çocukların yüzde 35.8’i halsizlik, yüzde 23.8’i ise gribal semptomlardan şikayet ettiği ortaya konuldu. İzmir 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Öykü Turunç, Ahmet Emecen, Salih Keskin, Ecem Başoğlu, Ahmet Furkan Süner, Neslişah Şiyve, Nurşen Belet, Hatice Karaoğlu ile Belgin Ünal tarafından gerçekleştirilen araştırma, 605 Kovid-19 hastası örneklem alınarak gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Yorulma ve baş ağrısı

Hastalığı geçiren  yüzde 54’ünün kız çocukları olduğu vurgulanırken, birinci ayda en sık devam eden yakınma, hafif hareket sonucunda bile çabuk yorulma olarak saptandı. Çocukların % 4.2’si çabuk yorulmaktan dolayı sıkıntı yaşarken, % 2.7’si ise baş ağrısının bir ay boyunca devam ettiğini dile getirdiler. Birinci aydaki yakınmalarda üçüncü sırada % 2.4 ile öksürük olurken,  tat ve koku kaybı yaşayanlar ile kas-eklem ağrısı çekenler % 1.2 olarak tespit edildi. Çocukların bir kısmında  altıncı ayda bile yakınmaların devam ettiği anlaşılırken, altıncı ayda en sık devam eden yakınma yüzde 1.5 ile hafif hareket sonucunda bile çabuk yorulma,  yüzde 1.2’lik oranla kas eklem ağrısı ve çarpıntı, yüzde 0.8 ile tat ve koku kaybı yaşanması oldu.