Kültür Sanat 25 yaşından sonra kültüre sarıyoruz

25 yaşından sonra kültüre sarıyoruz

13.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son 10 yılın durmadan büyüyen yaratıcı mecrası podcast’ler ivmelerini yukarı taşımayı sürdürüyor. Spotify’ın yıl sonu raporuna göre ülkemizde zirve “Ortamlarda Satılacak Bilgi”nin.

25 yaşından sonra kültüre sarıyoruz

SEYHAN AKINCI- Son rakamlar dünyada 383.7 milyon podcast dinleyicisi olduğunu ve yıl sonunda bunun 424 milyona ulaşacağını gösteriyor. Podcast dinleyici sayısının 2023 yılı sonunda 464,7 milyona ve 2024’ün sonuna geldiğimizdeyse 504,9 milyona ulaşacağı tahmin edilmekte. Son 10 yılda sürekli büyüme gösteren bir alandan bahsediyoruz. İçerikler çoğalıyor, dinleyici sayısı artıyor ve kendini ifade etmek isteyenlerin kişisel medyası hâline geliyor podcast’ler... Yıl sonlarının olmazsa olmazı tüm sene boyunca ne dinledik verilerinde bu defa odağımızda podcast’ler var. Podcast dinleme uygulamalarının başında gelen Spotify’ın 2022 verileri oldukça ilginç şeyler ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

25 yaşından sonra kültüre sarıyoruz

Çağ, bilgi çağı

Yeni öğrendiğimiz bir sözcüğü cümle içinde kullanmayı ne çok sevdiğimiz hatta bazen yerli yersiz kullandığımız sır değil. Çağ, bilgi çağı; ortamlarda bilgili görünmenin de tadından yenmezken 2022’de ülkemizde en çok dinlenen podcast serisinin; kültür, edebiyat, belgesel, sinema ve felsefe üzerine sohbetlerin döndüğü “Ortamlarda Satılacak Bilgi” olması hiç de şaşırtıcı değil. Listenin tamamı ise şöyle:

2022’de Türkiye’de en çok dinlenen podcast’ler

1.Ortamlarda Satılacak Bilgi
2. Kendine İyi Davran
3. Merdiven Altı Terapi
4. Meksika Açmazı
5. Barış Özcan ile 111 Hz
6. Mitolojik İnciler
7. Nasıl Olunur
8. Sesli Kitap Dünyası
9. Bu Mu Yani?
10. Fularsız Entellik

25 yaşından sonra kültüre sarıyoruz

2022’de dünyada en çok dinlenen podcast’ler

Haberin Devamı

1.The Joe Rogan Experience
2. Call Her Daddy
3. Anything Goes with Emma Chamberlain
4. Caso 63 (All Languages)
5.Crime Junkie

25 yaşından sonra kültüre sarıyoruz

Tüm dünyada podcast dinleyicilerinin yüzde 38’ini 35-54 yaşları arasındaki kişiler oluşturuyor. Bu oranı yüzde 22 ile 55 yaş ve üstü takip ediyor. 

Türkiye’de en çok dinlenen podcast türleri

Podcast evreninde sayısız içerik varken acaba biz en çok hangi içeriklere kulak kabartıyoruz?

1.Toplum & Kültür
2. Eğitim
3. Sağlık & Fitness
4. Komedi
5. Sanat

25 yaşından sonra kültüre sarıyoruz

Cinsiyete göre fark

Spotify’ın 2022 podcast verilerinde en çok dikkat çeken istatistikler Türkiye’de cinsiyet ve yaş gruplarına göre en çok dinlenen podcast türlerinde ortaya çıkıyor. Bu datalar da ortaya koyuyor ki pek çok podcast dinleyicisi, podcast’leri kültürel bir araç olarak görüyor ve ağırlıklı olarak toplum ve kültür içerikli seriler dinliyor. Öncelikle yaş aralıklarına bakacak olursak 0-17 yaş arası kadın kullanıcıların en çok dinlediği podcast türünün Sağlık & Fitness podcast’leri olduğu görünüyor. Aynı yaş grubunda yani 0-17 yaş arası erkek kullanıcıların en çok dinlediği podcast türünde ise müzik podcast’leri göze çarpıyor. Yaş büyüdükçe dinlenilen içerikler de değişiyor. 18-24 yaş arası kadın kullanıcıların en çok dinlediği podcast türü olarak Toplum & Kültür temalı podcast’ler öne çıkıyor. Kadın ve erkek dinleyicilerin farklı türde içeriklere yöneldiği bu yaş skalasında da görülüyor. 18-24 yaş arası erkek kullanıcıların en çok dinlediği podcast türünün komedi podcast’leri olduğu görülüyor. Yaş biraz daha büyüdükçe bu defa bir ortaklık dikkat çekiyor. 25 yaş üstü kadın ve erkek kullanıcıların en çok Toplum & Kültür podcast’leri dinlediği verisi karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

2.4 milyon podcast var

Demand Sage’e göre şu anda dünya çapında 2,4 milyon podcast var. Bu sayıyı daha iyi anlamak için Podcast Insights tarafından paylaşılan veriye bakacak olursak üç yıl önce dünyadaki podcast sayısı bunun yalnızca dörtte biriydi. Podcast’lerin hayatımızda bu kadar karşılık bulmasının temel nedenlerinden biri de şüphesiz giderek düşen odaklanma süremizi dikkate alarak belirlenen süreleri ve bizden ekstra zaman talep etmiyor oluşları. Pek çok dinleyici trafikte, yemek ya da temizlik yaparken podcast dinlediğini belirtiyor. Organımız hâline gelen akıllı telefonlar üzerinden kolayca erişilebilir olmaları da cabası. Veriler podcast dinleme saatlerinin yüzde 73’ünün cep telefonları üzerinden olduğunu ortaya koyuyor. En çok kullanılan ikinci cihaz yüzde 11 ile dizüstü ve yüzde yedi ile tabletler.

Haberin Devamı

Yolun yarısından sonra 

MIDAS’ın 2022 Yaz Anketi’ndeki veriler ise akıllara Cahit Sıtkı Tarancı’yı getiriyor. Podcast dinleyicilerinin yüzde 60’ı 35 yaş ve üstü. En büyük pay yüzde 38 ile 35-54 yaşları arasında ve ardından yüzde 22’si ise 55 yaş ve üstü.