Kültür Sanat Beyaz atlı prens boşuna gelme!

Beyaz atlı prens boşuna gelme!

01.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Einstein “Çocuklarınızın zeki olmasını istiyorsanız onlara peri masalları okuyun.

Beyaz atlı prens boşuna gelme

Efnan Atmaca - Eğer daha da zeki olmalarını istiyorsanız, daha da çok peri masalı okuyun” diyor. Diyor demesine ama bazı masallar var ki bizleri çok farklı kodluyor. En başta da en masum gözükeni “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler” var. Alt metninde kadına ve erkeğe ataerkil düzene hizmet edecek şekilde biçilen rolleri usulca dağıtan bu masal, tüm yönleriyle tartışılırken bunu düzeltecek bir hamle beyaz perdeden geldi. 2024’de gösterime girecek “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler”de ne prens olacak ne de cüceler…

Haberin Devamı

‘Gericiliğe’ veda

İlki 1812’de çekilen filmin yeni versiyonunun en önemli farkı “Bir Gün Prensim Gelecek” mesajına günümüzde yer olmadığı. Pamuk Prensesi ise Latin bir aktris, Rachel Zegler canlandıracak. Bu konulara açıklık getirmeden önce filmde hiç cüce olmayacağını ve cücelerin yerine Pamuk Prenses’in ormanda yaşayan yaratıklarla arkadaş olacağının altını çizeyim. Yapımla ilgili gelen duyumlara göre, bu yaratıklar “Frozen”daki troller veya Tolkein’in hobbitleri gibi olacak ve bilgisayar yardımıyla canlandırılacaklar. Bu yılın başında verdiği bir söyleşide aktör Peter Dinklage, “Bir yönüyle ilericisiniz ama hâlâ yedi cücenin birlikte bir mağarada yaşadığı tamamen gerici bir hikâye anlatıyorsunuz, ne halt ediyorsunuz be adam?” diyerek haklı bir tepki göstermişti.

Haberin Devamı

Adil olan kim?

Gelelim prensin yokluğuna... Latin olmasından dolayı Pamuk Prenses olması eleştirilerine “Normalde Latin kökenli Pamuk Prensesler görmezsiniz, her ne kadar Pamuk Prenses, İspanyolca konuşulan ülkelerde çok sevilse de” yorumunda bulunan Zegler bu yeni versiyonda ikonik bir prensesi canlandırıyor. Bir öpücükle hayatını kurtaracak beyaz atlı prensi hayal etmiyor, ölen babasının ona nasihat ettiği gibi korkusuz ve dürüst bir lider olmak istiyor. Tek başına ayakta durmayı başaran, ona inananlarla birlikte mücadele etmeyi tercih eden güzel, masum, naif bir kadının ötesine geçip hayatına sahip çıkan yani kurtarıcının ta kendisi olmayı seçen bir genç kadının hikâyesini anlatıyor film. Düşmanı olan masalın cadısı üvey anneye gelince; Gal Gadot’nun canlandırdığı kraliçe de kötülüğün ne olduğunu tartışıyor filmde. Yine sihirli aynasıyla konuşuyor ama bu kez “Hepsinden daha adil olan kim?” sorusunu soruyor. Masallar güncellenirse dünya da değişir. O zaman Einstein da haklı çıkar.