Kültür Sanat Dünya, Jane Birkin’e ağlıyor

Dünya, Jane Birkin’e ağlıyor

17.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Londra 1946 doğumlu şarkıcı ve aktris Jane Birkin (76), dün Fransa’nın başkenti Paris’teki evinde ölü bulundu.

Dünya, Jane Birkin’e ağlıyor

Fransız ‘şanson’ türünün bohem ozanı, kendisinden 18 yaş büyük Serge Gainsbourg’la yaşadığı 13 yıllık tutkulu hayatıyla ‘ikon’ hâle gelen sanatçı, İstanbul’da 7 Temmuz 2003 ve 21 Nisan 2009’da iki ayrı konser vermişti. Sanatçı İngiltere’den Fransa’ya, henüz 22’sinde iken Gainsbourg ile bir Paris romantik komedisi için kamera karşısında olmak adına geçiş yapmıştı. 

Haberin Devamı

Dünya, Jane Birkin’e ağlıyor

Serge Gainsbourg ile Jane Birkin

Gainsbourg ile  “Je t’aime … moi non plus” (Seni Seviyorum, Ben de) parçalarıyla dünya çapında alkışlanan Birkin’in ‘aşk iniltileriyle’ aşılı bu erotik besteleri, yayınlandığı dönemde ‘ahlâk dışı’ sayılarak Vatikan’ın hedefi olmuşsa da dünya çapında bir numaradan uzun süre inmedi ve bugün bir klasiğe dönüştü. İkili ağır kavgalarıyla da basının odağı hâline geldi. Öyle ki Gainsbourg’un Birkin’in yüzüne bir pasta fırlatması sebebiyle sanatçının kendini Seine Nehri’ne attı. Yine de Birkin, 2006’daki bir röportajda, “O ve ben, bu parçanın da etkisiyle, tabii 13 yıllık ilişkimizin de sebebiyle garip bir şekilde en ünlü çift oluverdik. Ardından kendisi ölene kadar arkadaşım olarak kaldı. Kim daha fazlasını isteyebilir?” ifadesini kullanmıştı.   

Haberin Devamı

Dünya, Jane Birkin’e ağlıyor

Jane Birkin ile kızı Charlotte Gainsbourg

Ayrılık şarkısı

Gainsbourg ile 1980’e kadar devam eden beraberliğinden, sanatçı kızı Charlotte’u (Gainsbourg) dünyaya getiren Birkin, Michalengelo Antonioni’nin “Cinayeti Gördüm / Blow Up!” filminde de 1966’da rol aldı. Birkin’in adı Hermes tarafından bir çanta tasarımına verildi. Ancak daha sonra Birkin çevreci bir kaygıyla adını tasarımdan çekmek istedi. Film kariyerine ise 70 dolayında yapıt sığdırdı. Gainsbourg’u sürekli yâd eden Jane Birkin, ayrılıkları adına yazılmış “Şık İç Giyim” parçasını 2018’de AFP’ye şöyle yorumlamıştı: “Bu, ayrılık hakkında sahip olabileceğiniz en güzel şarkı.” Gainsbourg’un 1991’de 62 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından 1998’de, Birkin ‘o’nsuz ilk plağı “À la légère”i yayımladıysa da konserlerinde ortak repertuvarlarına dönüş yapmaktan kendini hiç alıkoymadı. Birkin, 17 yaşında ise James Bond filmleri bestecisi John Barry ile evlenmişti. Bu evlilikten Kate adlı bir çocuk sahibi olan sanatçı, 2013’te Kate’i yitirmenin acısını çekmişti. Birkin, 1990’larda lösemiyle savaşmış, 2021’de kısmi felç geçirmişti. Yine yakın zamanda kalp sorunları yaşayan sanatçı, Fransız ve İngiliz kültürel ilişkilerine katkılarından ötürü 2001’de Kraliyet Nişanı’na değer görülmüştü.