Kültür Sanat Halide Edip’in Çekya tablosu belgesel oldu

Halide Edip’in Çekya tablosu belgesel oldu

24.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhuriyetin kurucuları arasında yer alan, Atatürk’ün tercümanlığını ve sekreterliğini de yapan, bizzat Atatürk’ün talimatı ile o dönem ordudan “onbaşı” rütbesi almış tek kadın olan Halide Edip Adıvar’ın Prag’da bulunan tek yağlı boya resmi Prag Büyükelçisi Egemen Bağış’ın aktarımlarıyla Polemik Medya tarafından belgeselleştirildi.

Halide Edip’in Çekya tablosu belgesel oldu

Belgeselde Bağış, Çek Senatosu’nda düzenlene serginin ve Halide Edip tablosunun hikâyesini anlattı. Tablo, 1928’de Prag’da Çek ressam Alfons Mucha tarafından yapıldı. Bağış belgeselde, Halide Edip’in eşi Adnan Adıvar ile Mucha’nın daveti üzerine 1925’te Prag’a gittiğini söyledi. Bağış, Mucha’nın dönemin ilk kadın hakları savunucusu olması dolayısıyla etkilendiği Halide Edip’in bir fotoğrafını çektiğini aktardı. Bağış, Mucha’nın bu fotoğrafı karakalem olarak çizdiğini daha sonra da o kara kalemden esinlenerek yağlı boya bir tablo yaptığını belirtti.

Haberin Devamı

Halide Edip’in Çekya tablosu belgesel oldu

Halide Edip Adıvar’ın Çek ressamı Alfons Mucha’nın yaptığı tablo ilk kez Çekya’nın başkenti Prag’ta sergilendikten sonra belgesele taşındı.