Kültür Sanat Kadınların müziğine kulak verin

Kadınların müziğine kulak verin

31.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

“Türk Elektronik Müziğinde Kadınlar”ın sesi yükseliyor! 15 yeni jenerasyon Türk kadın müzisyenin yer aldığı albüm bu alanda çalışanlara ve çalışmak isteyenlere yol açıyor.

Kadınların müziğine kulak verin

Melisa Vardal - Dünya genelinde ve Türkiye’de de elektronik müzik prodüksiyonu ile DJ’lik gibi alanlarda erkekler, kadınlara göre daha fazla görünür durumda. Bu eşitsizliği ortadan kaldırmak ve elektronik müzikte kadın sesini daha da yükseltmek için “Türk Elektronik Müziğinde Kadınlar” albümü büyük bir adım niteliği taşıyor. 15 yetenekli kadın besteciyi bir araya getiren projenin küratörlüğü Baran Sönmez ve Erdem Helvacıoğlu tarafından yapılıyor. Albümün lansmanı 11 Mayıs’ta Borusan Müzik Evi’nde gerçekleşecek bir konserde yapılacak. Konserde Mina Pakel, Pervin Güzeldere, Gökçe Uygun, Gülce Özen Gürkan, KAOSMOS ve Elif Yalvaç sahne alacak.

Haberin Devamı

Türkiye’de elektronik müzik alanında son 10 yılda yetenekli kadın müzisyenlerin öne çıktığını söyleyen Sönmez, “Gerçekten hak ettiklerini düşünerek Türk elektronik müziğinde yer alan kadın bestecilere bu albümü yapmayı istedik. Ayrıca işin alt metnine gelirsek Türkiye’deki kadın hakları sorunu, görülmeyen kadın varlığı ve değer verilmeyen kadınlar düşünüldüğünde albümün fikirsel boyutu kendiliğinden vücut buluyor. Dileğimiz ülkemizdeki kadın bestecilere bu albümle bir yol açmış olmaktır” diyor.

Bu albüm tarihe geçecek güzel bir örnek

Gülce Özen Gürkan: Kadın olmak daha özgürleştirici

Yaratıcılık birçok iş kolunda hâlâ erkekliğe atfedilen bir meziyet. Akustik enstrümanlar için müzik yazıyorsanız, bu müziğin hayata geçmesi için gereken şef, icracı ve diğer alanlardaki erkeklerin önyargılarını geçmeniz, cinsiyetçi sözleriyle davranışlarına katlanmanız gerekiyor. Oysa elektronik müzik, müziği yazanla icra edeni birleştirmek suretiyle o alanları atlayarak doğrudan dinleyiciyle buluşma fırsatı veriyor. O yüzden elektronik müzikte kadın besteci olmanın diğer müzik türlerine göre daha özgürleştirici olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Mine Pakel: Harekete geçmeliyiz

Sektörel olarak kadınların daha görünür olmaması hep konuşuluyor maalesef. Kadınlar çoğu zaman gölgelenirken çoğu zaman da kimsenin birbirinden haberi dahi olmuyor. Görünür olabilmek adına daha çok harekete geçmemiz gerekiyor. Bu albüm ve konser tarihe geçecek kadar güzel bir örnek.

KAOSMOS: Kadın müzisyenlere yer az

Türkiye’de, Avrupa’ya nazaran elektronik müzik sahnelerinin azlığı nedeniyle kadın müzisyenler performansları için kendilerine daha zor yer bulabiliyor. Canlı performanslara ödenen çok düşük sahne ücretleri de ekipman alımının güçlüğü ile birleşince kadın müzisyenlerin bu alanda gelişimlerini olumsuz etkileyip projesinin istikrarlı devamlılığını çok zorlaştırıyor.