Milliyet Executive Yatırımın tam zamanı

Yatırımın tam zamanı

06.06.2022 - 15:09 | Son Güncellenme:

Konut fiyatlarındaki artış gündemde. Özcan Tahincioğlu yaptıkları analizleri anlatarak, “Fiyat artsa da yılların deneyimi ile ifade ediyorum, gayrimenkule yatırımın tam zamanı” diyor. İstanbul merkez olmak üzere daha önce Türkiye’nin çeşitli noktalarında proje geliştiren Tahincioğlu Gayrimenkul, yeni dönem rotalarına sahil kentlerini de ekledi. Yakın dönemde Göcek projesini tanıtan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, yılların deneyimiyle konut piyasası ve pandemi eksenli değişimleri paylaştı.

Yatırımın tam zamanı

Duygu Erdoğan

Haberin Devamı

Bu yıl en çok mesai yaptığınız ve yapacağınız, en çok da bütçe ayıracağınız 3 konu nedir?

Bu yıl en çok bütçe ayırabileceğimiz ilk 3 konuyu sürdürülebilirlik, yeni yatırım arayışları ve teslimlerimize odaklanmak olarak belirledik. Sürdürülebilirlik, her yıl olduğu gibi bu yıl da gündemimizde en üst sıralarda. Bu konuyu gerek bireysel olarak, gerekse kurum olarak son derece önemsiyoruz. Kaynakları verimli kullanmak, karbon salınımını düşük seviyelerde tutmaya çalışmak, çevreye zarar vermeden yenilenebilir kaynaklarla projeler üretmek ve bu yolla gelecek nesillerin ihtiyaçlarına yetebilecek bir dünya bırakmak bilinçli bir kurum olarak boynumuzun borcu. Bu yıl üzerinde fazlaca duracağımız bir diğer konu da sektördeki lider konumumuzu korumak için yeni yatırım arayışlarımız olacak. Değişen yaşam alışkanlıklarını göz önüne alarak, talep edilen özellikleri taşıyan nitelikli konut projeleri geliştirebileceğimiz alanlarda arsalar bulunması konusunda yatırımlarımız devam edecek. Son olarak bu yıl hem bütçe hem de emek harcayacağımız en temel konulardan biri halihazırda satışlarını tamamladığımız projelerimizin teslimlerini tamamlamak ve yaşamın başlamasını sağlamak.

Haberin Devamı

Gündemde konut fiyatları oldukça geniş bir yer tutuyor. Bu kapsamda konut fiyat artışlarındaki temel etkenleri nasıl değerlendirirsiniz? Mevcut konutlar halen bir fırsat sunuyor mu?

Gündemimizin en önemli maddelerinden biri de artan arsa ve inşaat maliyetleri. Yaşanan maliyet artışı gayrimenkul fiyatlarının artması noktasında çok büyük önem kazanıyor. Bu artış kurumsal markalı konut üreticilerinin dar gelirlilere yönelik proje yapma imkânının düşmesine sebep oluyor. Bu süreçte TOKİ ve Emlak Konut GYO gibi kurumların öneminin daha da artacağını düşünüyorum. En son yayınlanan TÜİK inşaat maliyet endeksi verilerini incelediğimizde bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksinin yüzde 128.11, işçilik endeksinin ise yüzde 42.59 arttığını görüyoruz. Bu durum gayrimenkul fiyatlarında artış eğiliminin devam etmesine sebep oluyor. Fakat her ne kadar fiyat artışı yaşansa da gayrimenkule yatırım yapanların kazanmaya devam edeceğini düşünüyorum. Yılların deneyimi ile rahatlıkla ifade ediyorum ki gayrimenkule yatırım yapmanın tam zamanı. Kendi projelerimiz özelinde yaptığımız analizlerde, projelerimizden ev sahibi olanların, yatırımlarını yıllar içinde katlayarak gittiğini gördük. Örneğin, yüksek oranda değer kazanmaya devam eden Nidapark Küçükyalı projemizden lansman döneminde ev alan müşterilerimizin evlerinin değeri bugün yüzde 532 (5 katı) arttı. Aynı şekilde Nidapark İstinye projemiz de şu anda yüzde 466 (4.5 katı) değerlendi ve Panorama etabında yaşamın başlamasıyla bu oran daha da artacak.

Haberin Devamı

En önemli sorun: Arsa

Geliştiricilerin konut üretimini yeniden artırması hangi temel etkenlere bağlı, devlet hangi konularda destekler oluşturabilir?

Bugün içinde bulunduğumuz ekonomik konjonktürde, özellikle çok yakın zamanda açıklanan sektörümüze yönelik teşviklerin de gelmesi ile gayrimenkul sektörünün canlanacağını ve lokomotif etkisiyle genel ekonomide canlanmayı sağlayacağını öngörüyorum. Geçen ay açıklanan yüzde 0.99 vade farklı ödeme planının ev sahibi olmak isteyenler için çok cazip bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Biz de aynı fırsat ve ödeme kolaylığını tüm projelerimizde uyguluyoruz. Bildiğiniz gibi sektörümüzün en önemli sorunlarından biri arsa maliyetleri ve arsa bulma zorluğu. Bu konu ile ilgili olarak, devlet kentsel dönüşüm projelerini daha büyük ölçekli olarak ele alabilir. Süreçleri kamu eliyle yöneterek ve özel sektör ile hak sahipleri arasında düzenleyici bir rol oynayarak yeni arsa yaratma konusunda bizim gibi gayrimenkul geliştirici firmaların önünü açabilir. Böylece arz talep dengesini düzenlemeye destek olur ve dolayısıyla fiyatların bugünkü gibi hızla artmamasına yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Çağdaş Türk ressamları radarda

Mesainiz dışında ilgi alanlarınız arasında neler var?

Mümkün oldukça spor yapmaya ve aileme vakit ayırmaya çalışıyorum. Haftada en az 3 defa muhakkak spor yapmaya çalışırım. Ayrıca Çağdaş Türk ressamlarını mümkün oldukça takip etmeye çalışıyorum.

Haberin Devamı

Tahincioğlu sosyal sorumluluk alanında hangi konulara odaklanıyor?

Tahincioğlu olarak hem kişilerin hayatlarına dokunacak hem de Türkiye’nin sosyo-kültürel anlamda gelişmesine katkı sağlayacak sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyoruz.

Cezaevlerinde büyümek zorunda kalan masum çocukların eğitim imkânlarını iyileştirmek için Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı ile birlikte hayata geçirdiğimiz “İçeride Çocuk Var”, 50 çocuğumuzun umutlarına ışık tutan Bir Dilek Tut derneği ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışma, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği iş birliğiyle ekonomik durumu yeterli olmayan 30 başarılı çocuğumuzun, verimli ders çalışmaları, daha mutlu vakit geçirebilmeleri için hayallerindeki odaları tasarladığımız “Geleceğe Atılan Temeller”, Mardin Nusaybin’de bulunan Sıla İlköğretim Okulu’ndaki öğrencilerin, üniversite eğitimleri dahil tüm öğrenim hayatları boyunca eğitim masrafları üstlendiğimiz “Sıla Çocukları” daha önceki yıllarda projelerimizi teslim ederken gerçekleştirdiğimiz bazı sosyal sorumluluk çalışmalarımız.

Pandemi neleri değiştirdi?

Farklı bir dönem pandemi nedeniyle hızlı geldi; tüketici alışkanlıklarının nasıl bir dönüşüm sergilediğini düşünüyorsunuz?

Pandemiyle birlikte hayatımızın birçok alanında değişim yaşadık. Evlerde aradığımız özellikler ve beklentiler hem arttı hem de değişti. Balkonlar, teraslar, bahçeler, spor alanları, açık alışveriş alanları, parklar en çok aranan özellikler arasında yer almaya başladı. Tüm bu süreci göz önüne alarak sektörümüzün uzun vadeli geleceğine baktığımızda daha geniş, ferah ortamlar, hava alabileceğimiz rahat vakit geçirebileceğimiz geniş balkon veya teraslar, yeşil alanların olması, alışveriş alanlarına kolay ulaşım gibi bazı faktörlerin ön plana çıktığını görüyoruz.

Yatırımın tam zamanı

Lüks konut projeleri sürüyor

Tahincioğlu’nun bugüne kadar gerçekleştirdiği gayrimenkul projeleriyle, yatırım miktarı nasıl oluştu?

Tahincioğlu Holding iştiraki olarak, geliştirme ve yatırım alanında faaliyet gösteren Tahincioğlu Gayrimenkul Türkiye’deki gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerinden. 65 yılı aşan tecrübemizle nitelikli perakende, ofis, konut ve alışveriş merkezi projelerinin yanında birinci sınıf otellerin inşa ve geliştirme çalışmalarını da yapmaktayız. Tahincioğlu’nun şu ana kadar tamamlanmış ve devam etmekte olan projelerinin inşaat alanı yaklaşık 4 milyon metrekarenin üzerinde. Firmamızın sembolü haline gelen projeleri arasında Palladium Tower, Palladium Ataşehir AVM ve Rezidans, Nidakule Kozyatağı, Nidakule Levent ve Swissôtel Büyük Efes ve Kongre Merkezi yer alıyor. Kısa zaman önce Nidapark Küçükyalı’da bulunan konut etaplarını ve Nidapark Ayyıldız’ı tamamladık. Aynı zamanda İstanbul Anadolu Yakası’nın en prestijli bölgelerinden Bağdat Caddesi, Erenköy, Suadiye, Kalamış, Fenerbahçe, Göztepe ve Ethemefendi’de kentsel dönüşüm kapsamında lüks konut projeleri de hayata geçirdik. Bugüne kadar 20 binin üzerinde bağımsız bölüm inşa ettik, bunların içinde otel, sinema salonu gibi büyük üniteler de mevcut.

Yeni firmalar da kuruyorsunuz...

2021 yılı içinde konut projelerimizde site yönetimini üstlenen Tahincioğlu Yönetim ve Hizmet ile 2. el satış ve kiralama konusunda faaliyet gösteren Nidapark Gayrimenkul firmalarımızı kurduk.

Devam eden projelerle ilgili son bilgileri paylaşır mısınız?

Satışı devam eden projelerimiz arasında Nidapark Çengelköy, Nidapark İstinye ve Nidapark Göcek yer alıyor. Aynı zamanda 2 bin 500 ünitelik Nidapark Küçükyalı projemizde alışveriş caddesi ve son eklenen rezidans bloğu Nidapark Küçükyalı Mercan’ın satışı devam ediyor. Çengelköy’ün merkezinde, az katlı ve yatay mimari ile bölgenin dokusuna uygun olarak tasarlanan Nidapark Çengelköy projemizde geçen yıl başlayan satışlar devam ediyor. Nidapark İstinye projemizin birinci etabı Panorama’nın teslimlerine başladık. Son olarak lansmanını gerçekleştirdiğimiz Göcek’in ilk markalı lüks konut projesi Nidapark Göcek’ten bahsetmek isterim. Toplam 22 bin 146 metrekare alan üzerinde müstakil villa konsepti ile sahiplerine özel ve seçkin bir hayat sunan 32 villalık butik projemizin, 4+1 ve 3+1 farklı villa seçenekleri bulunuyor.

Gelecek dönemde hangi projeler gündemde?

İstanbul dışındaki lüks konut projelerimize Bodrum’da devam edeceğiz. 2022 yılında Bodrum’da dört mevsimi yaşamak isteyenler için yeni projelere yer vereceğiz. Aynı zamanda İzmir bölgesinde Urla ve Çeşme’yi yakından takip ediyoruz, ayrıca tüm gelişmekte olan bölgeleri de radarımız altına aldık. Değişen ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda dört mevsim yaşanabilecek, geniş kullanım alanı olan, doğa ile iç içe projelerimiz geliyor. İstanbul’daki projelerimize ise Ataşehir’de devam edeceğiz. Ayrıca Beykoz da ilgilendiğimiz ilçelerden.