Siyaset 'Şiddetle mücadele ana gündemimiz'

'Şiddetle mücadele ana gündemimiz'

09.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

'Kadının Gücü Türkiye'nin Gücü' etkinliğinde konuşan Emine Erdoğan, "Kadına yönelik şiddet, insanlığa karşı işlenmiş, en ağır suçlardan biridir. Tüm kurumlarımız, ama’sız, fakat’sız, şiddete 'sıfır tolerans' ilkesiyle, konuya yaklaşıyor" dedi...

Şiddetle mücadele ana gündemimiz

ANKARA Milliyet - 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Beştepe Kongre Merkezi'nde "Kadının Gücü Türkiye'nin Gücü" etkinliği düzenlendi. Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, AK Partili vekiller ve çok sayıda kadın davetli katıldı. Etkinlikte konuşan Emine Erdoğan, kadınların toplumların kalkınmasının ana aktörleri olduğunu söyledi. Erdoğan, "Kalkınma dediğimiz kavram, bugünün dünyasında yalnızca, fiziksel kalkınmayı değil, toplumsal ve sosyal kalkınmayı da içine alan, geniş bir çapa ulaştı. Dolayısıyla, kadınların güçlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınma için, bir zarurettir. Kadınların sosyal hayatta, iş hayatında veya akademik hayatta karşılaştıkları engellerin kaldırılması, ortak çabamız olmalıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Şiddetle mücadele ana gündemimiz

Etkinliğe Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ve Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören de katıldı.

Hükümetin tüm kurum ve imkanlarıyla, kadınların her alanda aktif rol almaları için, kapsamlı çalışmalar yürüttüğünü belirten Erdoğan, "Her şeyden önce, kadına yönelik şiddetle mücadele, en önemli gündem maddemizdir. Kadına yönelik şiddet, insanlığa karşı işlenmiş, en ağır suçlardan biridir. Tüm kurumlarımız, ama’sız, fakat’sız, hiçbir bahaneye geçit vermeden, şiddete 'sıfır tolerans' ilkesiyle, konuya yaklaşıyor" ifadelerini kullandı.

Kararlılık vurgusu

Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri ve Adalet Bakanlıklarının yoğun bir mesai ve koordinasyon içinde olduklarının altını çizerek  şöyle devam etti: "Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi ŞÖNİM, 81 ilimizde, 7/24 esasına göre, hizmet veriyor. 2002'de 283 kişi kapasitesi olan 11 Kadın Konukevi, bugün 3 bin 624 kişi kapasitesiyle 149’a çıkmıştır. Kadın Acil Destek Uygulaması KADES üzerinden yardım çağrısı alan polis ve jandarmamız, en hızlı şekilde, mağdur kadının yardımına koşuyor. Bugün yaklaşık 3.3 milyon kişi, KADES’i telefonuna indirmiş durumda. Hükümetimiz, tek bir şiddet mağduru kalmayana kadar, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda, büyük bir kararlılık içindedir." 

Haberin Devamı

'Savaşları durduralım’

Konuşmasında kadınların iş gücüne katılım oranlarının artış gösterdiğine dikkati çeken Erdoğan savaşın kadınları ve ve çocuklar daha çok etkilediğine vurgu yaptı. Erdoğan, "Böyle önemli bir günde, kadınların ve tabii çocukların, savaşlardan orantısız etkilendikleri gerçeğinin altını çizmek istiyorum. Gerek Ukrayna’da gerek dünyanın birçok mazlum coğrafyasında savaşlar kadınların ve çocukların hayatlarını yok etmeye devam ediyor. Eğer kadınların hak ettikleri gibi insana yakışır bir hayat sürmelerini istiyorsak, önce savaşları durduralım. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum. Kadınların ışığının, tüm karanlıkları aydınlattığı, bir dünya diliyorum" dedi.

Haberin Devamı

‘Esasımız Bacıyân-ı Rûm’dur’

Anadolu’nun binlerce yıllık tarihinde kadınların toplumsal ve ekonomik hayatın liderleri olduğu gerçeğini hatırlatan Erdoğan, “Bizim esasımız, Bacıyân-ı Rûm’dur, Milli Mücadele’nin kadın kahramanlarıdır, 15 Temmuz efsanesini yazan kadınlardır. Bilimde, sanatta, sporda ve iş dünyasındaki başarılarıyla, dünyanın her yerinde bayrağımıza rüzgar olan kadınlardır. İşte, geleneğiyle ve asli kimliğiyle büyüyen bu güç, Türkiye’yi geleceğe taşıyacak güçtür” dedi. Erdoğan daha sonra  “Kadının Gücü Türkiye’nin Gücü” adlı fotoğraf sergisini gezdi.