Teknoloji 5 milyon uygulamanın büyük bir çoğunluğu 'gizliliği ihlal' ediyor

5 milyon uygulamanın büyük bir çoğunluğu 'gizliliği ihlal' ediyor

21.09.2021 - 15:12 | Son Güncellenme:

Yeni bir araştırmaya göre App Store üzerinden gizlilik politikasının ihlal edilmesi sebebiyle uygulamaların yüzde 59’unu listesinden kaldırırken, Google Play Store’da bu uygulamaların yüzde 25 oranında kalması, tartışmaların alevlenmesine neden oldu. iOS mu Android mi daha güvenli?

5 milyon uygulamanın büyük bir çoğunluğu gizliliği ihlal ediyor

Apple özellikle App Store politikaları sebebiyle çok eleştiriliyor. Epic Games ile yaşadığı gerilimle daha da görünür olan bu sorun, App Store’dan kaldırılan uygulamalarla gündeme geldi. App Store politikasıyla oldukça katı kuralları geliştiricilere sunan Apple, kullanıcı gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle her yıl yüzlerce uygulamayı bünyesinden kaldırıyor.

Haberin Devamı

Gizlilik Politikası, Google tarafından listeden çıkarılmanın tek dayanağı değil. Söz konusu uygulamaların yüzde 66’sı tehlikeli ancak benzer şekilde kullanıcıların GPS konumuna erişim ve cihaza erişebilme ya da kameralarını kullanma gibi ihlallere sahip yüzde 19 uygulama bulunuyor.

5 milyon uygulamanın büyük bir çoğunluğu gizliliği ihlal ediyor

Pixalate tarafından gerçekleştirilen araştırma raporunda 2021'in ilk yarısında Google Play Store ve Apple App Store'da bulunan 5 milyondan fazla uygulama analiz edildi. Bu 5 milyon uygulamanın yüzde 15’i yani yaklaşık 813 bin uygulama 12 yaşın altındaki çocukları hedef aldığı için listeden kaldırıldı.

Listeden kaldırılan uygulamalar, daha önce Play Store'da 9 milyardan fazla kez yüklenmesiyle tehlike saçıyor. App Store'daki kullanıcılarından da 21 milyondan fazla yorum geldi. Öte yandan ilgili uygulamalar mağazalardan kaldırılmasına rağmen kullanıcıların telefonlarında yükü olarak kalacak.