Teknoloji Apple'a batarya cezası: Kişi başı 65 dolar!

Apple'a batarya cezası: Kişi başı 65 dolar!

18.08.2023 - 08:25 | Son Güncellenme:

ABD’de teknoloji devi Apple’a karşı eski model cep telefonlarının bataryalarını kasıtlı yavaşlattığı iddiasıyla birkaç yıl önce açılan dava nihayete eriyor.

Applea batarya cezası: Kişi başı 65 dolar

Daily Mail gazetesinin haberine göre, 2018 yılında Kaliforniya’da açılan davada, Apple herhangi bir suçu olmadığını ileri sürerek, davayı kapatmak adına davacılara 500 milyon dolar ödemeyi kabul etti. 3 milyon civarında kişinin dahil olduğu davada kullanıcı başına 65 dolar civarı ödeme yapılacak.

Haberin Devamı

Apple 2020 yılında davada ödeme yapmayı kabul etse de, iki iPhone kullanıcısının anlaşma koşullarına itiraz etmesi nedeniyle ödemeler durdurulmuştu. Habere göre bu hafta ABD’de temyiz mahkemesinden çıkan kararın ardından davacılar artık paralarını alabilecek.

Davanın merkezinde ‘istenmeyen kapanmaların’ önüne geçmek adına telefonları yavaşlatan bir gizli mobil yazılım vardı. Apple 2017’de iOS yazılımının, pil ömrü kötüleşen eski iPhone’ların kendiliğinden kapanmalarını önlemek için performansı yavaşlatacak şekilde ayarlandığını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından Apple, kullanıcılarını gereğinden önce telefon almaya zorlamakla eleştirilmiş ve tepkiler Apple’ı yazılımını değiştirmeye ve pil değiştirmede büyük indirimler sunmaya mecbur kılmıştı.

Haberin Devamı

Kaliforniya’da görülen davada müşterileri temsil eden avukat Tyson Redenbarger’e göre yaklaşık 3 milyon talep alındı. 21 Aralık 2017’den önce iOS 10.2.1 veya sonraki sürümleri çalıştıran iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus ve SE cihazları ile bu tarihten önce iOS 11.2 veya sonraki sürümleri çalıştıran iPhone 7 ve 7 Plus telefonların dahil olduğu davada kullanıcıların 6 Ekim 2020’den önce bir hak talebinde bulunmaları gerekiyordu.