Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Chalayan markasıyla bugün Londra Moda Haftası’nda yeni koleksiyonunu sergileyecek olan Hüseyin Çağlayan, kariyerindeki 25. yılını Wallpaper dergisinin ekim sayısının konuk editörlüğünü yaparak kutluyor.

İngiliz Vogue dergisinin eylül sayısında Düşes Meghan’ın konuk genel yayın yönetmenliğini üstlenmesinden sonra şimdi de Wallpaper dergisinin ekim sayısının konuk editörlüğünü Hüseyin Çağlayan üstlendi.

Wallpaper dergisi daha önce de 20. yılında, 20 yılda oyunun kurallarını değiştiren 20 etkili kişi listesine Hüseyin Çağlayan’ı seçmişti, Google’ın kurucusu Larry Page, Airbnb’nin kurucuları Joe Gebbia ve Brian Chesky, Apple’ın görevinden yeni ayrılan ama bağımsız olarak markayla çalışmaya devam edecek olan tasarım direktörü Jonathan Ive, aktivist sanatçı Ai Weiwei ile birlikte..

Çağlayan’ı “Bir moda tasarımcısından disiplinler arası bir isme dönüştü” diye özetlemişlerdi. New York Times ise Hüseyin Çağlayan’ın özelliklerini tek tek yazmıştı: “Moda tasarımcısı, film yönetmeni, profesör, mimar, kostüm tasarımcısı, koreograf…” 

Londra’dan Hangzhou’ya  Chalayan etkisi


Haberin Devamı

Sadece üretmeyi seviyorum”

“Bu adamın yapamadığı bir şey var mı?” diye de sormuştu. Hüseyin Çağlayan, kendisi de moda tasarımı ve sanat arasında bir tercih yapmıyor, “Sadece üretmeyi seviyorum” diyor. Üretmek derken de tevazusunu koruyor, onun yaptıkları üretmekten daha ötesi, yaratmak aslında. Hüseyin Çağlayan’ın ne kadar özel bir yetenek olduğunu hepimiz zaten biliyorduk. Ama geçen yıl London Design Festival kapsamında verilen The Panerai London Design Medal’e layık görülmesi bir kez daha kanıtladı, Hüseyin Çağlayan’a dünya çapında ne kadar değer verildiğini. Malum, Londra Tasarım Madalyası çok önemli bir ödül. Daha önce ödüle layık görülenler arasında Marc Newson, Thomas Heatherwick ve David Adjaye gibi değerli isimler var. Hatırlayalım, Hüseyin Çağlayan büyük ödülü alırken, diğer üç ödülü kimlerin aldığını…

Mimar Eva Jiricná yaşam boyu başarı ödülüne, MIT profesörü Neri Oxman ise tasarım inovasyon madalyasına layık görüldü. Şimdi ise Hüseyin Çağlayan, önce Wallpaper’ın konuk yayın yönetmenliğini üstlenmesiyle, hemen akabinde Çin’de Hangzhou’da Ali Baba Grubu ile birlikte Taoba Maker Festival’in açılışını gerçekleştirdiği müthiş defilesiyle ve bugün de Londra Moda Haftası’nda kariyerinde 25. yılını kutladığı özel defilesiyle gündemde.

Londra’dan Hangzhou’ya  Chalayan etkisi



Chalayan defileleri de moda haftasının diğer defilelerinden farklı oluyor, daha önce sehpayı eteğe döndürmesinin yanı sıra giyilebilir teknolojiyi Paris Moda Haftası’na taşıdı, podyumda yağmur yağdırarak kıyafetleri eriterek başka bir forma soktu. Tasarımları New York’taki Metropolitan Müzesi’nden Modern Sanat Müzesi MOMA’ya, Londra Tasarım Müzesi’nden Victoria & Albert Müzesi’ne birçok önemli müzede sergileniyor. Transformasyonun öne çıktığı her yeni koleksiyonuyla bizi şaşırtmaya devam ediyor Hüseyin Çağlayan.Belli ki daha yapacağı çok şey var. Daha nice 25 yıllara Hüseyin Çağlayan!