‘Belirli süreli’ sözleşmeler hakkında her şey

28 Nisan 2025

Belirli süreli sözleşmeler işverenler açısından sürenin sona ermesi ile birlikte kendiliğinden sona eren ve işçinin kural olarak kıdem dahil birçok hakka sahip olmadığı bir sözleşme tipi olması nedeniyle tercih edilen, işçiler açısından ise belirlenen süre boyunca süreli fesih hakkının kural olarak ortadan kalkmasıyla o kadar süre için ücret güvencesi sağlaması nedeniyle tercih edilen sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerin ağırlıklı işçi aleyhine olması nedeniyle yapılmasına sınırlama getirilmiştir.

Belirli süreli iş, iş sözleşmesi yapıldığı sırada işin ne kadar süreceğinin bilindiği veya bilinebildiği iştir. Örneğin mevsimlik işler bu kapsamda sayılabilir. Mevsimin veya sezonun ne kadar sürdüğü bilinebileceğinden bu işlerde belirli süreli sözleşme yapılabilir. Fuar organizasyonları, dönemsel tarım işleri, turizm sezonuna bağlı işler belirli süreli sözleşme yapmaya uygun işlerdir.

Belirli işleri tamamlamaya yönelik olarak da belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilir. Belirli süreli bir işin yapılmasına

Yazının Devamı

Bir bayramdan daha fazlası: Çocukların Günü

23 Nisan 2025

Her yıl 23 Nisan geldiğinde, ülkece çocuklarımızın sesini daha gür duymaya, onların kahkahasını daha içten duymaya çalışırız. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) kuruluşunu çocuklara armağan eden bir ülke olarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın maneviyatı sadece şenliklerden ibaret değildir. Bu bayram, aynı zamanda bir sorumluluk alma günüdür. Çünkü bu coğrafyada hâlâ pek çok çocuk oyun çağında çalışmakta, eğitim hakkından yoksun kalmakta ve geleceğini ağır yükler altında kaybetmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 23 Nisan’ın öncesinde yayınladığı İstatistiklerle Çocuk 2025 bülteninde yer alan verilerine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 25.5’ini çocuklar oluşturmaktadır. Bu oran, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalamasının oldukça üzerindedir.

Ancak niceliksel bu üstünlük, nitelikli bir çocukluk ve eğitimle desteklenmediği sürece, çocuklar için avantaj değil dezavantaj anlamına

Yazının Devamı

Gündelikçi sigortası hakkında her şey

21 Nisan 2025

Ev hizmetlisi çalıştıracak bir kişinin, çalıştıracağı ev hizmetlisini nasıl sigortalayacağı bu kişiyi ay içerisinde kaç gün çalıştıracağına göre değişiyor. Ay içinde 10 gün ve üzerinde çalıştıranlar için Ek 9 formu ile işlem yapılması gerekirken, ay içerisinde 10 günün altında çalıştırılan kişiler için SMS veya e - Devlet üzerinden kolayca işlem yapılabiliyor. Ayda 10 gün ve üzerinde ev hizmetlisi çalıştıracak kişiler Kolay İşverenlik kapsamında tescil yaptırarak kendi beyanlarını kendileri de yapabiliyorlar.

Evinde ev hizmetlisi çalıştıracak kişinin öncelikle bu kişiyi kaç gün çalıştıracağını tespit etmesi gerekiyor. Bu tespit sigortanın nasıl yapılması gerektiğini de belirliyor. Kişi haftanın her günü gelecek ve bir gün izin yapacaksa bu kişinin 30 gün üzerinden sigortalanması gerekecektir. Ancak haftada bir ya da iki haftada bir geliyorsa bu durumda 10 günden az çalışma söz konusu olduğu için yöntem ve prim farklı oluyor.

SMS ile de olur

Kişinin haftanın 1 ya da 2

Yazının Devamı

Sosyal medya hesabı 'iş'te sorun olur mu?

14 Nisan 2025

İşçinin kişisel alanı olarak görülen sosyal medya paylaşımlarının işvereni doğrudan ilgilendirmediği düşünülebilir. Fakat paylaşımın işle bağlantısı doğduğunda, işverenin disiplin sürecini işletmesinden, feshe kadar yaptırım riski doğar...

Sosyal medya günümüzde aynen gerçek hayat gibi yapılan davranışların birtakım sonuçlar doğurduğu bir alan haline geldi. Çoğu zaman işçinin kişisel bir alanı olarak görülen sosyal medyada yapılan paylaşımların işvereni doğrudan ilgilendirmediği düşünülebilir. Fakat paylaşımın iş ile bağlantısı doğduğunda, işverenin disiplin sürecini işletmesinden, feshe kadar çeşitli yaptırımlara maruz kalma riski de doğmaktadır. Sosyal medyada çalışanın şirket aleyhine doğurabileceği başlıca risk şirketin gizli bilgilerini ortaya çıkarması ve şirketin güvenliğini ihlal etmesidir. Diğer riskler ise diğer çalışanlara psikolojik veya cinsel taciz oluşturacak eylemlerde bulunması ya da ayrımcılık sergilemesi, çalışanın ifadelerinin şirket itibarına zarar verici nitelikte olması, şirket ile ilgili kötüleyici

Yazının Devamı

İşte ‘mobbing’ hakkında her şey

11 Nisan 2025

İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi konulu ve 2025/3 sayılı Genelge 06/03/2025 tarih ve 32833 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu genelgeyle işyerinde çalışanların maruz kaldığı psikolojik tacize yönelik önemli düzenlemeler hayata geçmiş oldu. Mobbing bütün çalışanların korktuğu, zaman zaman böyle bir süreci yaşadığından şüphe ettiği, durumu ispatlamanın zorluğu karşısında yargı yoluna başvurmaktan çekindiği ve çalışma şartlarının ağırlaşmasına bağlı olarak giderek yaygınlaşan bir olgu. Mobbing bir yandan doğrudan hedef alınan işçiyi etkileyen, diğer yandan işyerinde çalışma barışını bozan bir süreç. İşyerinde çalışanlara yönelik psikolojik şiddet, taciz, yıldırma ve kuşatma hem sınırlarının belirlenmesi hem de ispatlanması konusunda sürekli inceleme konusu oluyor.

İşçinin yöneticisi ya da çalışma arkadaşı gibi bir kişi veya işyerinde bir grup tarafından karşılaştığı davranışın mobbing sayılabilmesi için söz konusu davranışın işyerinde gerçekleşen,

Yazının Devamı

Memur ‘dışarıdan’ emekli olabilir

7 Nisan 2025

1 Ekim 2008 sonrası sosyal güvenlik sisteminde çok önemli değişiklikler yaşandı. Bunlardan biri de isteğe bağlı sigortalılık konusundaydı. Buna göre bu tarihten önce kişi isterse SSK’lı, isterse Bağ-Kur’lu isterse Emekli Sandığı’na tabi olarak isteğe bağlı sigortalı olabiliyordu. Fakat sosyal güvenlik reformu sonrası isteğe bağlı sigortalılar 4/b’li yani Bağ-Kur’lu olarak değerlendiriliyorlar. İsteğe bağlı sigortalıların Bağ-Kur’lu olarak değerlendirilmesi, emeklilik koşullarının daha zor olması nedeniyle, isteğe bağlı sigortalılık yaptıranların sayısının azalmasına neden oldu. Cebinden prim ödeyerek sigortalı olan kişilerin emeklilik için 9.000 gün prim ödemesi zorunluluğu ve emekli olacakları zaman bağlanacak aylığın görece sigortalı (SSK) ve memurlara göre düşük olması bu azalmanın temel nedeni.

İsteğe bağlı ödeyebilir

İsteğe bağlı sigortalılık konusunda önemli bir istisna, memurlar yani 4/c’li sigortalılar için söz konusu. Belirli bir süre memur olarak çalışmış kişiler, gerekli şartları sağlamaları halinde isteğe bağlı

Yazının Devamı

Uzaktan çalışma hakkında her şey

31 Mart 2025

Uzaktan çalışma pandemi sonrasında da halen yoğun bir çalışma şekli olarak karşımıza çıkıyor. Birçok şirket çalışanlarını tekrar ofise çağırma eğiliminde olsa da işçilerden gelen talep evde çalışmanın yine de artmasına sebep oluyor. Uzaktan çalışma çok eski bir çalışma modeli olsa da bugün uygulanan şekliyle yeni bir çalışma sistemine dönüşmüş durumda. İş aile dengesini kurmakta bir araç olarak kullanılabildiği gibi, işverenler açısından da önemli bir gider kaleminin ortadan kalkması anlamına geliyor. Şehirlerin trafik sorununu belirli ölçüde azaltıyor fakat çalışma süresinin kontrolünü güçleştiriyor. Dolayısıyla çok yönlü olarak değerlendirilmesi gereken bir konu.

İş Kanunu’nun 14. maddesinde uzaktan çalışma düzenlenmiş durumda; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisi uzaktan

Yazının Devamı

İşte Türkiye işgücü piyasasının 2024 tablosu: İstihdam artıyor işsizlik düşüyor

24 Mart 2025

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz günlerde 2024 yılına ilişkin işgücü piyasası verileri açıklandı. Bugünkü yazımda, söz konusu istatistikleri detaylı şekilde ele almaya çalışacağım.

TÜİK tarafından açıklanan istatistiklere göre, 2024 yılında işsizlik oranı bir önceki yıla kıyasla 0.7 puan azalarak yüzde 8.7’ye geriledi. İşsiz sayısı ise 151 bin kişi azalarak 3 milyon 113 bin kişi oldu. Ancak aynı dönemde atıl işgücü oranı yüzde 26.7’ye yükseldi.

TÜİK verileri itibarıyla istihdamda kayda değer bir artış var. 2024 yılında 988 bin kişi daha istihdam edildi ve istihdam oranı yüzde 49.5’e yükseldi. Ne var ki bu artış, işgücü piyasasında uzun yıllardır süregelen cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmış değil. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66.9 iken, kadınlarda bu oran yüzde 32.5 seviyesinde. Bu oranlardan da görüldüğü üzere, işgücü piyasasına katılan erkeklerin oranı kadınların iki katı.

Benzer şekilde, işgücüne katılma oranındaki cinsiyet farkı da dikkat

Yazının Devamı