Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Robotlar. Evet sayın okurlar, size robotlardan söz ederek başlamak istiyorum. Sağda solda devamlı haberlerini gördüğümüz, takla atan, kapalı bir kapıyı açan, yüzen, koşan, sıçrayan, yan yan giden, düz duvara tırmanan ya da bize bilmiş bilmiş yanıtlar veren türlü türlü robotlar. Açıkçası, nasıl sinir oluyorum, nasıl rahatsızım bu robotlardan anlatamam. Köpeğe benzeyen bir robot gördüm, tam sırtından çıkan bir kol yapmışlar. İnsan kolu gibi. Önünde durduğu kapıyı açıyor bu kol. Bravo. “Gelecek işte böyle olacak” falan diyorlar.

Haberin Devamı

Twitter’da her gün önüme düşen onlarca robot videosundan sadece biri bu. Bir diğerinde sadece iki bacak ve iki koldan ibaret bir robot, olduğu yerde sıçrıyor, havada takla atıyor ve iki ayak üzerine konuyor. Başlık ve metin bu durumu yücelte yücelte bitirememiş. Bravo robota.

Başka bir robot bilmiş bilmiş yanıtlar veriyor. Sanki kâinat güzeline imkânın olsa dünyada neyi değiştirirsin diye sormuşlar o da klişeleri sallıyor gibi ortadan ortadan yanıtlar. Kadın bir robota (!) Suudi Arabistan vatandaşlık vermiş. Petrol bitiyor, bir şeyler yapmamız lazım telaşıyla geleceğe yatırım böyle oluyor herhalde. Bu arada kadının, yani robotun alt tarafı yok. Altında tekerlekler var.

Neyse, bunları bize “İşte gelecek böyle” diye sunuyorlar. Halbuki gelecek öyle gelmiyor. Aslına bakarsanız, gelecek çoktan geldi, bugün yaşanıyor.

***

Google’ın hakkımızda bilmediği hiçbir şey yok. Ne yedik, ne içtik, kaç para ödedik, nerde yatıp kalktık, hangi uçak biletlerini aldık, her gün hangi yoldan, nereye gidiyoruz, bunlar çok basit uygulamalar tarafında bilinmiyor mu? Evet. Bu ham bilgiler algoritmalar tarafından işlenip, bize o halde şuraya da git, şunu izle, şunu al, şu habere bak, şu videoyu gör, şuraya tatile git, şunları dinle, bu yolu değil, diğer yolu izle, şeklinde geri dönüyor mu? Evet.

Hatta ve hatta bütün bu alışkanlıklarımız siyasi eğilimlerimizi bile oluşturmuyor mu? Yani kime oy vereceğimiz bile algoritmanın dayadığı haberler aracılığıyla bize devamlı empoze edilmiyor mu? Trump böyle seçilmedi mi?

Haberin Devamı

Ee, makineler dünyayı daha nasıl ele geçirecek? Terminatör’deki gibi tabanca tüfekle ya da ensesinde kol olan köpek robotlarla mı?

Derin internette kaç para ediyoruz?

Geçenlerde derin internet pazarında yani karaborsada kaç para ediyoruz konulu bir yazı okudum. Sıradan bir insanın online kimliğini oluşturan 12 kadar hesabı oluyormuş. Bunlarda ait login bilgileri tabii ki internette alınıp satılıyor. Liraya çevirerek aktarmaya çalışıyorum. Mesela bir Paypal şifresi 1000 TL kadar ediyormuş. Online bankacılık şifresi 800 TL kadar. Netflix login bilgisi 25 lira ediyor. Spotify da o kadar. Ama Apple şifresi iki katı kadar ediyormuş. Uber şifresi de o kadarmış. Sosyal medya login bilgileri tam kelepir. Facebook 15 TL. Twitter 5 TL. Instagram şifresi tam yerlerde, 4 TL bile etmiyor.

Bir hacker bizim bütün internet kimliğimizi çalıp sattığında yaklaşık 3500 lira kazanabiliyormuş. Değerimiz bu kadar. O bilgilerle ne mi yapılıyor? Yukarıdaki yazıya bir bakın tekrar.