Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kültürel farklılıkların ortadan kalktığı ortak alanlar giderek yaygınlaştı son 10 yılda. Belli büyük şehirlerin belli mahalleleri, sokakları dönüşümler başkalaşımlar yaşayarak aynılaştı. Hangi şehre giderseniz gidin arka planlar ve içinde bulunduğunuz mekânlar birbirine benziyor. Kafeler, restoranlar, sanatsal mekânlar ve bunun gibi ortak alanlar benzeştikçe bu mekânların getirdiği kültürel kodlar da benzeşiyor. Mekânlarla birlikte insanlar da aynılaşıyor. Ya da biz öyle sanıyoruz. Bazı şeyler çok farklı. Geçenlerde Tate Modern’ın programına göz gezdiriyordum. Çocuklar için protesto kursu var. 5 yaş altı çocuklara “Protesto yapmayı keşfedin” diye kurs açılmış. Neler var programda diye göz gezdirdim: “Standart kalıplara itiraz etmeyi, gençliğin değiştirme gücünü kitap ve oyunlarla keşfedin” deniyor. “Protesto Nasıl Yapılır” konulu uygulamalı bir workshop’ta katılımcı çocuklar bir protestoyu baştan sona örgütlüyor ve hayata geçiriyorlar. Bizde bu kurs açılsa kim çocuğunu gönderir?

Haberin Devamı

Ne güzeldir influencer’lık

13-38 yaş arası deneklere sorulmuş: Hayalinizdeki meslek ne? Yanıtlara göre artık insanlar bu soruya futbolcu olmak, pop yıldızı olmak şeklinde klasik yanıtlar vermiyor. Artık herkes influencer olma peşinde. Influencer’ların gelirlerine dair bir sürü spekülasyon dolaşıyor ama yakın tarihli araştırma bu konuda da bilgiler veriyor. Morning Consult tarafından yapılan araştırma ve yayınlanan rapora göre Tik Tok en fazla kazandıran platform. Instagram giderek “out” olurken story’ler de en etkili araç olmaktan çıkmış. Bugün Tik Tok’ta belli başlı bir influencer tek sponsorlu post için 120-190 bin dolar arasında ücret alıyormuş. Tik Tok’ın bu kadar gözde olması şaşırtıcı değil. Facebook’a artık bitti çünkü anne babamız, anneannemiz, bütün teyzeler ve akrabalar oradalar ve ne yazsanız okuyup altına yorum yazıyorlar. Twitter’a girdik yıllar önce biraz eğleniriz diye. Devletlerin resmi hesaplardan birbirine laf soktuğu bir yer haline geldi. Başkanlar atar yapıyor, siyasetçiler trollüyor; tat tuz kalmadı. Instagram’da her şeyin çok düzgün olması sinirlerimi bozuyor. Tik Tok’a gücüm yok, aşırı sıkıcı geliyor. Benim gibiler için en güzel ortam Whatsapp oldu galiba. Kamusal alandan özele yolculuk.

Haberin Devamı

Protesto kursu

Fiberglas tanrı

Adam bahçesinde fiberglastan Trump yapmış, önüne çiçekler, tütsüler koymuş, eğilmiş dua ediyor. Hindistan ziyareti öncesi Trump’a iyi niyet duaları yolluyormuş.

Hindistan’dan ajanslara geçilen bir fotoğraf bu. Hindistan’a giden ve yaşadığı metafizik deneyimi anlata anlata bitiremeyen insanlar tanımışsınızdır ya da bu mevzulara dair bir yerlerde mutlaka karşınıza bir belgesel ya da makale çıkmıştır. Hayata başka türlü bakmak, kendini yeniden keşfetmek, kültürel olarak farklı bir boyuta geçmek, ruhsal arınma...

Bu tip arzuların adresi 1960’lardan bu yana Hindistan. Gitmedim, daha fazla yorum yapmam doğru değil. Ama bundan böyle metafizik, Hindistan, ruhsal arınma lafları duyarsam soracağım en az bir sorum var.