Dünya ABD 'HALO' füzesini tanıttı! İşte hedefi: 'Saklan ve yok et '

ABD 'HALO' füzesini tanıttı! İşte hedefi: 'Saklan ve yok et '

31.03.2023 - 14:44 | Son Güncellenme:

Pentagon tarafından tanıtılan ve 2024 yılında ABD envanterine girmesi planlanan yeni HALO Çin'e karşı özel olarak tasarlandı. Hedefi Çin'in uçak gemileri olan HALO'nun özellikleri dünyada ses getirdi.

ABD HALO füzesini tanıttı İşte hedefi: Saklan ve yok et

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde bir sene geride kaldı. Geçen bir yıllık süreçte işgal Putin'in beklediği gibi gitmedi. Savaşın ilk günlerinde Belarus üzerinden ordusunu Kiev'e süren Rus lider burada hezimete uğradı. Son aylarda ise batı desteği karşısında bir çıkış yolu arayan Putin rota'yı Çin'e kaydırdı.

Haberin Devamı

Bu bağlamda Çin lideri Xi Jinping 20 Mart tarihinde Moskova'ya uçtu. İşgal sonrası Moskova'ya giden ilk devlet başkanı olarak tarihe geçen Xi, Putin ile yaptığı samimi görüşmesinde birlik mesajı verdi.

ABD HALO füzesini tanıttı İşte hedefi: Saklan ve yok et

12 MADDELİK BARIŞ PLANI

Görüşme sonrası iki lider basın açıklamasında bulundu. Putin konuşmasında Çin’in 12 maddelik barış planının Ukrayna savaşının sonlanmasında temel alınabileceğini söyledi. Rus lider planının devreye girebilmesi için “Kiev ve Batı’nın” buna hazır olması gerektiğini savundu.

YAPAY ZEKAYA GEMİ TASARLATTILAR

Tüm bu gelişmeler yaşanırken artık durum iyiden iyiye Doğu-Batı savaşına evrilmeye başladı. Bu bağlamda ABD ve Çin ordusu son sürat ordularını güçlendirmeye başladı. 13 Mart tarihinde İngiliz basınında ortaya çıkan bir haberde Çin ordusunun inşaası devam etmekte olan bir savaş gemisini 'yapak zekaya' yaptırdığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Geminin şimdilik sadece elektrik ve elektronik kısmını tasarlayan yapay zekanın karmaşık tasarım problemlerinden geçerek yüzde 100 doğrulukla tamamladığı belirtildi.

ABD TANITTI: SAKLAN VE YOK ET

İngiliz medyasında yer alan haberlerde ABD Donanması'nın hipersonik HALO füzesini tanıttığı aktarıldı. Bir 'Gemisavar' füzesi olan 'HALO'nun, olası bir Tayvan-Çin savaşında Çin'in uçak gemisi filosunu hedef alması bekleniyor.

3 bin kilometre menzilli HALO, saatte 6 bin kilometre ilerleme sağlıyor. Bir ABD'li yüzbaşı tarafından basına yapılan açıklamada ise 116 milyon dolara mal olacak HALO model hipersonik füzelerin ilk protatiplerinin 2024 yılında ABD envanterine teslim edileceği ifade edildi.

ABD HALO füzesini tanıttı İşte hedefi: Saklan ve yok et

ÇİN'İN YENİ FÜZESİ: DF-17

Çin'in hizmete giren en yeni füzesi DF-17, Ocak ayının başında tamamen faaliyete geçti. ABD ordusuna göre DF-17 "Sert manevralar" ve "Kaçınma eylemleri" yapabilir. Uzmanlar, Çin'in "Yenilmez" hipersonik füzelerle Kaliforniya'dan Japonya'ya kadar ABD üslerini vurabileceği konusunda uyarıda bulundu.

'Taşıyıcı Katil' olarak isimlendirilen DF-17 2500 kilometre menzile sahip. Öte yandan DF-17 saatte 12 bin kilometre yol kat edebiliyor.

ABD HALO füzesini tanıttı İşte hedefi: Saklan ve yok et

UZMANLAR ENDİŞELİ

Washington ile Pekin arasında Tayvan konusunda gerilim artmaya devam ederken, ABD'li yetkililer Çin'in bir savaş durumunda Japonya veya Guam'daki Amerikan savaş uçaklarını ve üslerini yok etmek için hipersonik silahlar kullanabileceğinden korkuyor.