Dünya Anadolu su kurbağası Avrupa tehdidi altında

Anadolu su kurbağası Avrupa tehdidi altında

25.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa’da bolca tüketilen kurbağa bacağı Türkiye, Endonezya ve Arnavutluk’taki kurbağa türlerini tehdit ediyor. Böyle giderse Anadolu su kurbağasının 2032 yılında nesli tükenebilir.

Anadolu su kurbağası Avrupa tehdidi altında

Almanya merkezli Pro Wildlife ve Fransız sivil toplum kuruluşu Robin des Bois’in yaptığı bir araştırma, Avrupa’da sıklıkla kurbağa bacağı tüketilmesinin Türkiye, Endonezya ve Arnavutluk’ta pek çok kurbağa türünün neslinin tükenmenin eşiğine getirdiğini ortaya koydu. Avrupa’nın her yıl yaklaşık 200 milyon vahşi kurbağa ithal ettiği belirtilirken, bilim insanları aşırı tüketim nedeniyle Anadolu su kurbağasının 2032 yılına kadar Türkiye’de neslinin tükenebileceğini öngördü.  

Haberin Devamı

Belçika lider

Her yıl 4 bin 70 ton kurbağa bacağı ithal eden vrupa’da yüzde 70’lik oranla en fazla kurbağa tüketimini Belçika yapıyor. Bunun yüzde 74’ünü Endonezya sağlarken, onu yüzde 21 ile Vietnam, yüzde 4 ile Türkiye ve yüzde 0.7 ile Arnavutluk izliyor. Pro Wildlife’ın kurucu ortağı Dr Sandra Altherr, “Endonezya’da, şimdi Türkiye ve Arnavutluk’ta olduğu gibi, büyük kurbağa türleri vahşi doğada birbiri ardına azalıyor türlerin korunması için ölümcül bir domino etkisi” dedi. Robin des Bois’in başkanı Charlotte Nithart de kurbağaların böcek öldürücüler olarak ekosistemde merkezi bir rol oynadığına dikkati çekerek “Kurbağaların ortadan kaybolduğu yerlerde, zehirli böcek ilacı kullanımı artıyor” ifadesini kullandı.