Dünya Bir Hollanda eksikti

Bir Hollanda eksikti

25.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsveç’teki Kur’an-ı Kerim yakma eyleminin yankıları sürerken, benzer bir eylemin haberi de, Hollanda’dan geldi.

Bir Hollanda eksikti

Nitekim aşırı sağcı Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Hareketi (Pegida) lideri Edwin Wagensveld, İsveç’teki Kur’an-ı Kerim yakma eylemini gerçekleştiren Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan’a destek için Pazar günü Lahey’deki parlamento binası önünde bir gösteri düzenledi. BBC Türkçe’nin haberine göre, polis ırkçı lidere kutsal kitabı ateşe vermesi halinde tutuklanacağını söylemesi üzerine, Wagensveld, kitabın sayfalarını yırtıp, yerde çiğnedi. Wagensveld, bunu yaparken “Burada sadece ifade özgürlüğü söz konusu. Bunun Hollanda’da mümkün olması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Polis sözcüsü, Wagensveld’in yakma eyleminden vazgeçip, belediye ile yaptığı anlaşmalara bağlı kaldığı için gözaltına alınmadığını savundu.

Haberin Devamı

Büyükelçi çağrıldı

Dışişleri Bakanlığı, söz konusu saldırıyı lanetlerken, Türkiye’nin protestosu, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands’a aktarıldı. Bakanlık açıklamasında, aşağılık saldırının en güçlü şekilde lanetlendiği belirtilerek, şöyle denildi:

“İsveç’in ardından bu kez Hollanda’da yaşanan ve kutsal değerlerimize hakaret eden ve nefret suçu içeren bu alçak eylem, İslam düşmanlığının, ayrımcılığın ve yabancı düşmanlığının Avrupa’da artık sınır tanımadığının açık ilanıdır. Bu eylemler sadece Müslümanların değil, tüm insanlığın temel hak ve özgürlüklerini, manevi değerlerini ve toplumsal hoşgörüyü doğrudan hedef almakta; ayrıca bir arada barış içinde yaşama kültürünü zedelemektedir.”

Haberin Devamı

Açıklamada, eylemin kınadığı ve protesto edildiğinin, bakanlığa çağırılan Büyükelçi’ye  bildirildiği, Hollanda’nın bu tür provokatif eylemlere izin vermemesinin talep edildiği kaydedilirken, “Hollanda makamlarının olayın failine yönelik gerekli işlemleri yapmasını, bu tür hadiselerin tekrarının önlenmesi amacıyla somut tedbirleri hayata geçirmesini bekliyoruz” denildi.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Twitter paylaşımında, “İsveç’in ardından Hollanda’da mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’i hedef alan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Karanlık nefesinizle Allah’ın nurunu söndüremezsiniz. Bu faşizan nefret suçunu kimse özgürlük ve hoşgörü diye savunamaz. Avrupa bu karanlık gidişe dur demek zorunda” dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, saldırıyı kınarken, “Hollanda makamları bu faşist saldırıya karşı net bir tavır almalıdır. İnsanlığa karşı işlenen suçlar Avrupa kentlerinde insani değerlere meydan okuyor. Bu tüm Avrupa demokrasileri için tehdittir. Faşistler tüm dinleri ve insani değerleri tehdit etmektedir. Bunlara karşı ortak mücadele şarttır” ifadelerini kullandı.

‘Kur’an yakılması tiksindirici bir eylem’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, İsveç’te Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim’in yakılmasının “tiksindirici” olduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

Sözcü Price günlük basın brifinginde, “Birçok kişi için kutsal olan kitapların yakılması son derece saygısızca bir eylem” dedi. Eylem için “iğrenç” ve “alçakça” ifadelerini de kullanan Price,  “Anladığım kadarıyla olay, özel bir provokatörün, iki yakın ortağımız Türkiye ile İsveç arasına kasten mesafe koymaya çalışan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımıyla ilgili süren tartışmayı kasten etkilemeye çalışan bir kişinin işi’’ diye konuştu. Buna karşın İsveç’te ifade özgürlüğü olduğunu belirten Price, “Bu özgürlük bazen insanlara saygısız, iğrenç ve mide bulandırıcı eylemler gerçekleştirme hakkı verebiliyor” dedi.

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jans Stoltenberg, Alman “Die Welt” kanalına yaptığı açıklamada aşırı sağcı siyasetçinin eylemini eleştirirken, eyleme izin verdiği için Ankara tarafından sert bir şekilde eleştirilen İsveç hükümetine üstü kapalı destek verdi. Stoltenberg, “İfade özgürlüğü, fikir özgürlüğü İsveç’te ve diğer tüm NATO ülkelerinde değerli bir ilke. Bu yüzden bu uygunsuz eylemler otomatik olarak yasa dışı sayılmaz” dedi. Genel Sekreter, 30 İttifak üyesinden 28’inin iki ülkenin NATO üyeliğini onayladığını hatırlatarak, “Geri kalan diğer müttefikler Türkiye ve Macaristan’a parlamentolarında onay sürecini hızlandırmaları çağrısında bulunuyorum” dedi.