Dünya Birkaç saniyeliğine bile olsa eve ayakkabıyla girmek tehlikeli: Modernizm değil mikrop yuvası!

Birkaç saniyeliğine bile olsa eve ayakkabıyla girmek tehlikeli: Modernizm değil mikrop yuvası! 

19.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Ayakkabıyla eve girmek modernizm, girmemek tutuculuk” şeklinde yaygın bir önyargı var. Oysa tıp diyor ki; eve birkaç saniyeliğine bile olsa ayakkabıyla girersen mikropları da içeri taşırsın!

Birkaç saniyeliğine bile olsa eve ayakkabıyla girmek tehlikeli: Modernizm değil mikrop yuvası

Eve ayakkabıyla girmenin hastalıklara neden olan bakterileri eve taşımak anlamına geldiğini belirten uzmanlar, “Tam evden çıkarken bir şey unuttum diyerek birkaç saniyeliğine de olsa ayakkabıyla içeri girmek de sonucu değiştirmiyor.

Haberin Devamı

Süreden ziyade ayakkabının eve teması önemli. Hele ki evde emekleyen bir bebek varsa, bunu asla yapmamak gerekir” diyor. Indiana Üniversitesi Çevresel Dayanıklılık Enstitüsü Müdürü Dr. Gabriel Filippelli’nin açıkladığı bir çalışmaya göre, ayakkabıların alt kısmından alınan örneklerin yüzde 99’unda dışkı bulundu. Dr. Filippelli, kapıda ayakkabıları çıkarmanın, mikropların ve zehirli tozların içeri girmesini engellemenin en iyi yolu olduğunu söyledi.

Birkaç saniyeliğine bile olsa eve ayakkabıyla girmek tehlikeli: Modernizm değil mikrop yuvası

BULAŞICI HASTALIKLAR

Birçok çalışmada ayakkabıların görünür kirliliğin yanında hastalık vektörlerini taşıdığına dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya da şunları söyledi:

“Dış ortamda bulunan bakterilerin çoğu insanda hastalık yapmaz. Ancak ciddi hastalık yapabilen, örneğin kanlı ishale ve kusmaya neden olan E. coli, Salmonella gibi bakteriler ayakkabılarla eve taşınabilir. Bu durum sağlıklı kişilerde yaratacağı sorunların yanında özellikle yaşlı ve bağışıklığı düşük kişilerde hayati risk oluşturabilir” dedi. Topkaya, evden çıkarken bir şey unutulduğu için birkaç saniyeliğine de olsa eve ayakkabıyla girmenin de riski yok etmeyeceğini vurguladı.