Dünya 'Ejderha dişleri' aşıldı! Hassas zaferi duyurdular

'Ejderha dişleri' aşıldı! Hassas zaferi duyurdular

28.08.2023 - 12:42 | Son Güncellenme:

Yaklaşık üç aydır amansız şekilde süren muharebede dönüm noktası yaşanıyor, Robotnyne köyünü geri alan Ukraynalılar Rus savunma hatlarında gözle görünür bir gedik açtı.

Ejderha dişleri aşıldı Hassas zaferi duyurdular

İlk karşı taarruzda Harkov ve Herson'u kurtararak Rus işgalcilere çok ağır bir hezimet yaşatan Ukraynalılar, bu yaz başlayan ikinci karşı taarruzda çok hassas bir adım attı.

Haberin Devamı

Ukraynalılar, karşı saldırıyla üç aydır Rusya'nın uzunluğu 1000 kilometreyi bulan savunma hatlarını yarmayı deniyordu. Batılı ülkelerin sağladığı modern silahlar ve tanklarla saldırıya geçen Ukraynalılar, güney cephesinde birinci hattı aşıp ikinciye kadar ilerlemeyi başardı.

Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), Pazar sabahı Ukrayna ordusunun Zaporijya'nın batısında önemli taktik başarılar elde ettiğini, muhtemelen savunma hattının en zorlu kısımına ulaşıldığını yazdı. 25 Ağustos'ta yayımlanan görüntüler, Ukrayna birliklerinin Novoprokopovka bölgesinde olduğunu gösteriyordu. Mayın tarlaları ve tahkimatların aşıldığını belirten analistler, Ukraynalıların artık bir sonraki savunma hattını vurabilecek konuma geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Ejderha dişleri aşıldı Hassas zaferi duyurdular

İşgalci Rus güçlerinin cephe hattına tankların geçişini engelleme amacıyla yerleştirdiği 'ejderha dişleriyle' yüzleşmesi beklenen Ukraynalılar, bugün kritik bir zaferi duyurdu. Novoprokopovka'daki Robotyne köyü günler süren çatışmaların ardından Rus işgalcilerden kurtarıldı.

YENİ HARİTA

Ukrayna ordusu, Robotyne köyünün geri alındığını ve burada birliklerinin yerleşik Rus mevzilerine karşı bir karşı saldırıya odaklandığını ilan etti. Savunma Bakan Yardımcısı Ganna Malyar televizyonda yaptığı açıklamada, "Robotyne kurtarıldı. Güçlerimiz Robotyne'nin güneydoğusuna ve Mala Tokmachka'nın güneyine doğru ilerliyor" dedi.

Her iki yerleşim yeri de, Kremlin'in geçtiğimiz yıl askeri kontrolü olmamasına rağmen ilhak ettiğini açıkladığı Zaporijya bölgesinde yer alıyor. ISW'nin yayımladığı son haritaya göre, kuzeyden güneye doğru açılan cebin büyüdüğü ve Ukraynalıların ilk ejderha dişi dizisini geçtiği görüldü.

Ejderha dişleri aşıldı Hassas zaferi duyurdular

Geçtiğimiz yıl sonu Ukrayna'nın ilk karşı taarruzuyla afallayan ve ele geçirdiği birçok bölgeyi kaybeden Rus ordusu, 2023 ilkbaharında beklenen ikinci karşı taarruz için çok daha sıkı bir hazırlık yaptı. Güneyden doğuya bin kilometreyi aşan savunma hatları kurulurken, Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW) söz konusu hatların ileri ve en arkadaki konumlarıyla birçok seviyede olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

EK KUVVET GÖRÜNMÜYOR, ÖNEMLİ KAYNAK HARCANDI

Ukrayna güçleri geride kalan haftalarda kilometrelerce derinlikteki siperler ve mayın tarlalarından oluşan Rus savunma hatlarına takıldı. Halihazırda doğu cephesindeki Bakhmut çevresinde de yoğun çatışmalar var. Rus ordusu ise Kupyansk'taki Ukrayna mevzilerine birkaç gündür saldırı düzenliyor. Ruslar savaş uçaklarının da bombardımana katıldığı Kupyansk'ta ilerledi, bunun üzerine Ukrayna derhal kuzeydoğudaki bölgenin savunulması için takviye birlikler göndererek karşılık verdi.

ISW, bugün yayımlanan analizinde Rusya'nın güney Ukrayna'daki savunma pozisyonlarının yapısı, personel ve teçhizat konusundaki belirsizlik, silahlı çatışmanın bir sonraki aşamasının nasıl gerçekleşeceğini tahmin etmeyi zorlaştırdığını açıkladı.

Ancak kuruluşun uzmanlarına göre, bölgede ek Rus kuvvetlerinin bulunmaması doğu cephesine göre güneyin daha az güçlendirilmiş olabileceğine işaret ediyor olabilir. ISW uzmanları, Rus kuvvetlerinin şu anda Ukrayna kuvvetleri tarafından ihlal edilen bir dizi savunma pozisyonunu korumak için önemli miktarda insan gücü ve kaynak harcadığının altını çiziyor. Buna göre, Rusların aynı miktarda kaynak ve askeri diğer savunma hatlarına yönlendirememesi halinde sahip oldukları avantajları koruyup koruyamayacağı da belirsiz.