Dünya İngiltere'ye bu yıl teknelerle ulaşan göçmenlerin sayısı 10 bini geçti

İngiltere'ye bu yıl teknelerle ulaşan göçmenlerin sayısı 10 bini geçti

27.05.2024 - 09:30 | Son Güncellenme:

İşçi Partisi, seçimleri kazanması halinde Muhafazakar Parti iktidarının mevcut göçmen politikasını 'çöpe atacağı' vadinde bulunuyor.

İngiltereye bu yıl teknelerle ulaşan göçmenlerin sayısı 10 bini geçti

Güncellenen hükümet verilerine göre, İngiltere'ye yıl başından bu yana teknelerle ulaşan sığınmacı sayısı 10 bini geçti. Manş Denizi üzerinden yapılan tehlikeli yolculuğun ardından İngiltere'nin güney sahillerine ulaşanların sayısı 2023'te, üçte bir oranında azalmıştı. Ancak hükümetin güncellediği son rakamlar, 1 Ocak ile 25 Mayıs arasında 10 bin 170 kişinin Birleşik Krallık'a geldiğini ortaya koydu. 

Haberin Devamı

Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 7 bin 395 olmuştu. İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, artışa yönelik "Geçişleri önlemek ve hayat kurtarmak için Fransız ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı. Çarşamba günü erken seçim tarihini duyuran Başbakan Rishi Sunak, yaptığı açıklamada, İngiltere'ye yasa dışı yollardan gelen sığınmacıların seçim öncesi Ruanda'ya sınır dışı edilmeyeceğini söylemişti. Sunak'ın bu çıkışı, Muhafazakar Parti'nin en önemli politikalarından birine gölge düşürdü. Muhafazakar Parti, "göçmen sorununa kökten çözüm bulmak" istediğini iddia ediyor. Bu bağlamda Afrika ülkesi Ruanda ile bir anlaşma da imzaladı. Ancak plan, iki yılı aşkın süredir yasal engellere takılmış durumda.

Haberin Devamı

Ayrıca kamuoyu yoklamalarında yaklaşık 20 puan önde olan muhalefetteki İşçi Partisi, seçimleri kazanması halinde Muhafazakar Parti iktidarının mevcut göçmen politikasını 'çöpe atacağı' vadinde bulunuyor. Siyaset analistlerine göre İşçi Partisi, 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarını sona erdirmeye çok yakın.
İşçi Partisi Milletvekili ve Gölge Göç Bakanı Stephen Kinnock, Sunak hükümetini konuyla mücadele etmek için yeterince çaba göstermemekle suçladı.
Kinnock, "Hükümetin tüm çabası birkaç yüz kişiyi Ruanda'ya uçurmaya odaklandığı için, her ay Manş Denizi'ni geçen binlerce kişiyi gözden kaçırdığı." eleştirisinde bulundu. İngiltere'ye gitmek isteyen yasa dışı göçmenler, Fransa'dan hareketle, Manş Denizi rotasını geçerek bu ülkeye ulaşmaya çalışıyor.
İşçi Partisi ise iktidara gelmesi halinde polis, iç istihbarat ve savcılardan oluşan kurumları bir araya getirecek ve insan kaçakçılığını durdurmak için uluslararası kurumlarla birlikte çalışacak bir Sınır Güvenliği Komutanlığı kuracağını belirtiyor.