Dünya İran'ı alarma geçirecek mesaj: Azerbaycan'a selamlarımı gönderiyorum!

İran'ı alarma geçirecek mesaj: Azerbaycan'a selamlarımı gönderiyorum!

23.09.2023 - 13:35 | Son Güncellenme:

Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçılar silahlarını teslim etmeye başlarken, yerel medya terk edilen mevzilerin ve bulunan cephaneliklerin fotoğraflarını servis ediyor. İsrail'den yapılan açıklama ise, gündemi değiştirdi.

İranı alarma geçirecek mesaj: Azerbaycana selamlarımı gönderiyorum

Karabağ'daki silahlı Ermeni unsurların silah bırakıp teslim olmasıyla Güney Kafkasya'da yeni bir sayfa açıldı, Azerbaycan 30 yıldır işgal altındaki topraklarına kavuşuyor. 24 saatlik operasyonun ardından beyaz bayrak sallayan Karabağ'daki Ermenilerin temsilcileri ile Bakü yönetimi arasında ilk temas gerçekleşti, taraflar yeni dönemi ve entegrasyonu masaya yatırmak üzere tekrar bir araya gelecek.

Haberin Devamı

Varılan ateşkesle birlikte Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçılar silahlarını teslim etmeye başladı, hafta sonu boyunca sürecin tamamlanması bekleniyor. Bölgede görev yapan Rus barış gücü birlikleri, Cuma günü akşam saatlerine 800'den fazla silah, el bombası, havan topu, tanksavar ve uçaksavar füzesinin teslim edildiğini açıkladı.

Azerbaycan medyası ise, Ermeni silahlı unsurların terk ettiği mevzilerin ve bulunan cephaneliklerin fotoğraflarını servis ediyor. Fotoğraflar güneş enerjisi panelleri ve sınıra yerleştirilen kamera sistemlerini de gösteriyor.

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

HANKENDİ'DEN YÜKSELEN DUMANLAR

Karabağ'ın en önemli şehri Hankendi'den dumanların yükseldiği görülürken, Azerbaycan yangınların kasıtlı şekilde çıkarıldığını ve arşivlerin imha edildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

İranı alarma geçirecek mesaj: Azerbaycana selamlarımı gönderiyorum

Hankendi'den bildiren bir AFP muhabiri ise, şehirde bir panik havası olduğunu belirtip çevre köylerden insanların Hankendi'ye geldiğini aktardı.

Yaklaşık 120 bin Ermeninin işgal altında tutulan Karabağ'da yaşadığı tahmin ediliyor. Nüfusun ne kadarının Karabağ'da kalmayı ne kadarının Ermenistan'a taşınmayı seçeceği, şimdilik belirsiz. Protesto gösterilerinin odağındaki Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Karabağ'ın Ermeni sakinlerinden 40 bin aile için yer hazırladıklarını söyledi.

İranı alarma geçirecek mesaj: Azerbaycana selamlarımı gönderiyorum

'AZERBAYCAN'A SELAMLARIMI GÖNDERİYORUM'

Azerbaycan'ın zaferinden rahatsızlık duyan tek komşusu İran'ın tüylerini diken diken edecek bir açıklama, İsrail'den geldi. New York'ta Azerbaycan medyasına konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv ile Bakü arasında her şeyin mükemmel olduğunu söyledi:

"İsrail ve Azerbaycan arasında her şey harika, inan bana, daha da iyi olacak. Azerbaycan'a selamlarımı gönderiyorum."

Eylül 2020'de başlayan İkinci Dağlık Karabağ Savaşı Azerbaycan ordusunun tarihi zaferiyle bitti, böylece İran sınırının 130 kilometrelik bölümü el değiştirdi ve sınırın tamamını Bakü yönetimi kontrol etmeye başladı.

TEHDİT BOŞ ÇIKTI

Nahçıvan ile Azerbaycan'ı birbirine bağlaması beklenen Zengezur Koridoru ise, İran'ın uykularını kaçırıyor. Koridorun açılmasına izin vermeyeceğini birçok kez belirten İran, 2020'den bu yana Azerbaycan sınırına ordu yığıp tatbikatlar yaptı, Bakü yönetimi ve Türkiye'yi defalarca tehdit etti.

Son olarak, İran Ulusal Güvenlik Komisyonu üyesi milletvekili Yakup Rızazade, Azerbaycan'ın Karabağ operasyonundan saatler önce Bakü yönetimine boş tehditler savurdu. Azerbaycan'ın bölgede herhangi bir askeri operasyona girişmemesini isteyen Rızazade, böyle bir adım atılması halinde İran'ın 10 kat daha güçlü bir operasyonla karşılık vereceğini savundu, "Dolayısıyla, Azerbaycan gereksiz yere askerlerini ölüme göndermemeli" dedi.

Haberin Devamı

ERİVAN'DA SÜRPRİZ BULUŞMA

Zengezur Koridoru'nun İran ile Ermenistan arasındaki kara bağlantısını kesmesi bekleniyor.

İranı alarma geçirecek mesaj: Azerbaycana selamlarımı gönderiyorum

Tahran yönetiminin Karabağ'ın tamamen Azerbaycan'ın kontrolüne geçmesine nasıl bir tepki vereceği ise, merak konusu.

Nitekim, dün Ermenistan'ın başkenti Erivan'da sıra dışı bir buluşma gerçekleşti. Fransa ve İran'ın Ermenistan büyükelçileri bir araya gelip, son durumu görüştü.