Dünya Japonya uzaya X-ışını teleskobu gönderdi! Evrenin kökeni araştırılacak

Japonya uzaya X-ışını teleskobu gönderdi! Evrenin kökeni araştırılacak

07.09.2023 - 16:15 | Son Güncellenme:

Fırlatmadan on üç dakika sonra, galaksilerin hızını ve yapısını inceleyecek olan X-Ray Görüntüleme ve Spektroskopi Misyonu (XRISM) isimli uydu Dünya etrafındaki yörüngeye yerleştirildi.

Japonya uzaya X-ışını teleskobu gönderdi Evrenin kökeni araştırılacak

Japonya, evrenin kökenlerini araştıracak bir X-ışını teleskobu ile küçük bir Ay'a iniş aracını taşıyan bir roket fırlattı. HII-A adlı roketin Japonya'nın güneybatısındaki Tanegashima Uzay Merkezi'nden fırlatılışı, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından canlı yayınlandı. Fırlatmadan on üç dakika sonra, galaksilerin hızını ve yapısını inceleyecek olan X-Ray Görüntüleme ve Spektroskopi Misyonu (XRISM) isimli uydu Dünya etrafındaki yörüngeye yerleştirildi.

Haberin Devamı

JAXA'dan yapılan açıklamada "Teleskobun elde ettiği verilerin gök cisimlerinin nasıl oluştuğunun araştırılmasına yardımcı olacağını ve evrenin nasıl yaratıldığına dair gizemin çözülmesine yol açabileceğini umuyoruz," ifadeleri yer aldı. JAXA, NASA ile iş birliği yaparak farklı dalga boylarındaki ışığın gücünü, uzaydaki nesnelerin sıcaklığını, şekillerini ve parlaklığını ölçecek.

Ayrıca hafif bir Ay iniş aracı olan Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) kalkıştan sonraki üç veya dört ay boyunca Ay yörüngesine girmeyecek ve muhtemelen gelecek yılın başlarında iniş yapmayı deneyecek.

'KESİN İNİŞ TEKNOLOJİSİ' GELİŞTİRİLİYOR

İniş aracı, fırlatmadan yaklaşık 45 dakika sonra başarıyla roketten ayrıldı ve aya inmek için uygun rotayı takip etti. JAXA, gelecekteki ay çalışmalarına ve diğer gezegenlere inişe hazırlanmak için "kesin iniş teknolojisi" geliştiriyor. JAXA yetkilisi Shinichiro Sakai, iniş öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, günümüzde inişlerin 10 kilometre civarında sapma eğiliminde olmasına rağmen, Smart Lander'ın amaçlanan hedefin yaklaşık 100 metre yakınına inebilecek şekilde tasarlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz ay Hindistan, ayın güney kutbu yakınına bir uzay aracı indirdi. Hemen öncesinde Rusya, yaklaşık yarım yüzyıldır ilk kez aya dönme girişiminde başarısız oldu. Ispace adlı özel bir Japon şirketinin de, nisan ayında aya inme çabası başarısızlıkla sonuçlandı.

Şubat ayında JAXA'ya ait H3 roketinin fırlatılması bir aksaklık nedeniyle iptal edildi. Bir ay sonra fırlatma başarılı oldu, ancak ikinci aşaması düzgün bir şekilde ateşlenemeyince roketin imha edilmesi gerekti.