Dünya Kremlin Karabağ’dan endişeli

Kremlin Karabağ’dan endişeli

16.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ bölgesiyle ilgili gerilimin artmasından endişe duyduğunu açıkladı. Euronews Türkçe’nin aktardığına göre Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, “Gerilimin azalmamasından, hatta bazı bölgelerde yükselişte olmasından endişe duyuyoruz” dedi. Rusya’nın Erivan ve Bakü ile temas halinde olmayı sürdüreceğini belirten Peskov, Güney Kafkasya’da güvenliğin garantörü olarak kalacaklarını söyledi. Moskova, yakın dönemde her iki ülkenin politikasından rahatsız olduğunu ifade etti.

Kremlin Karabağ’dan endişeli

Bu arada Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, son olarak Azerbaycan’ın Karabağ ve Ermenistan ile cephe hatlarına asker yığmaya devam ettiğini savundu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı da, kuvvetlerinin iki ülkenin ortak sınırındaki Ermeni birliklerinin ateşine maruz kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Erivan, son haftalarda Azerbaycan’ı, geçişleri kapatarak bölgede şiddetli açlığa neden olmakla suçluyor. Geçen hafta sonu bölgeye giden yolların engelini kaldırmak için yapılan anlaşma tam anlamıyla yürürlüğe girmedi. Azerbaycan, 2020’deki ikinci savaşta Karabağ ve çevresindeki geniş toprak alanlarını geri alarak bölgeyi Ermenistan’a bağlayan tek bir yola bağımlı bıraktı. Bu yolun Aralık 2022’den bu yana kapalı olmasından dolayı Dağlık Karabağ’da gıda, yakıt ve ilaç sıkıntısı yaşandığı öne sürülüyor.

MSB’den anlamlı video

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün kurtuluşunun 105. yıldönümü nedeniyle bir video paylaştı. Paylaşımda “Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunun 105’inci yılı kutlu olsun. Azerbaycan Türkü kardeşlerimizi yalnız bırakmayan Nuri (Killigil) Paşa’yı ve onun komutasındaki Kafkas İslam Ordusu’nun kahramanlarını saygıyla ve rahmetle anıyoruz. 105 yıl önce olduğu gibi bugün de #Azerbaycan Türkü kardeşlerimizle tek yürek, tek yumruk olmaya devam edeceğiz” ifadeleri de yer aldı.