Dünya Ölüm anını böyle kaydettiler! Patlama sonrası hava sıcaklığı 100 derece oldu

Ölüm anını böyle kaydettiler! Patlama sonrası hava sıcaklığı 100 derece oldu

12.07.2023 - 15:44 | Son Güncellenme:

Yanardağ patlamasını çekmek için bir adaya tur düzenleyen turistlerin ölüm anı ortaya çıktı.

2019 yılında Yeni Zelanda'ya bağlı White adasında bir volkan patladı. Volkan patladığı sırada bir turist kafilesi kratere yakın bir noktada tur yapıyordu. Olaya ilk müdahale eden kurtarma görevlilerinden Russell Clark, gördüklerini "Çernobil dizisinden bir sahne gibiydi" ifadesiyle tarif etti. VNZ televizyonuna konuşan Clark, "Her şey külle kaplanmıştı" dedi.

Haberin Devamı

Patlama sonrası kurtarma ekipleri tarafından adadan çıkarılan yaralılardan 30'unun vücudunda ciddi yanıklar oluştu.

Ölüm anını böyle kaydettiler Patlama sonrası hava sıcaklığı 100 derece oldu

BİLİM İNSANLARI UYARDI

Patlamadan üç hafta önce sismologların, yanardağdaki hareketlenmeyi değerlendirerek, alarm durumunun seviyesini yükselttiği öğrenildi. Parlamentoya yönelik yaptığı konuşma sırasında Başbakan Jacinda Ardern de konuya değindi ve "Bazı soruların sorulması ve bunların yanıtlanması gerekiyor" dedi.

Patlama öncesi adada 50 kişi bulunuyordu, daha sonra yapılan araştırmalar sonrası gelen açıklamada Polis yetkileri "Elimizdeki bilgiler ışığında adada hayatta kalan kimse olmadığını düşünüyoruz" dedi. Yerel medyada çıkan haberlerde ise o dönem 19 kişinin bölgede öldüğü yazıldı. Whakaari de denen White Island (Beyaz Ada) volkanı, ülkedeki en aktif yanardağ. Volkan en son 2001'de patlamıştı.

Haberin Devamı

Ölüm anını böyle kaydettiler Patlama sonrası hava sıcaklığı 100 derece oldu

ÖLÜM ANI KAMERADA

Öte yandan aradan geçen 4 sene sonunda hayatını kaybedenlerin videosu ortaya çıktı. Yanardağın patladığı anı kayıt altına alan Avustralyalı turistler kısa bir süre sonra olay yerinde hayatını kaybetti.

Görüntülerde patlamanın ardından etrafa kaçışan turistlerin o anları anbean kayıt altına alınırken patlama sonrası havanın en az 100 derece olduğu düşünülüyor.