Dünya Son dakika... Süper güçlerin Ukrayna muharebesi! 'Rusya kaybediyor'

Son dakika... Süper güçlerin Ukrayna muharebesi! 'Rusya kaybediyor'

25.04.2022 - 10:07 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, ABD'den Kiev'e gerçekleşen en yüksek ziyaretleri dünya bir gün sonra duydu. Polonya'ya dönen Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna'nın şimdiden başardığını söyledi. Rusya ise Washington'a diplomatik nota verdi.

Son dakika... Süper güçlerin Ukrayna muharebesi Rusya kaybediyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi ikinci ayını doldururken, ABD tarafından Kiev'e en üst düzeyde ziyaretler gerçekleşti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Kiev'de olduğunu önce Ukrayna duyurdu, ardından Washington tarafından doğrulandı.

Haberin Devamı

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'in danışmanı Oleksiy Arestoviç, Pazar gecesi ABD'den en yüksek düzeydeki ziyaretin gerçekleştiğini ilk bildiren isim oldu. Daha önce söz konusu habere ilişkin yorum yapmayı reddeden Washington, iki bakanın Pazar günü Kiev'e ulaştığını ve Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile buluştuğunu Pazartesi günü sabah 06.34'te açıkladı.

Uluslararası haber ajanslarının 'son dakika' koduyla duyurduğu açıklamada, dikkat çeken bir detay vardı. Washington, Antony Blinken ve Lloyd Austin'in halihazırda Ukrayna topraklarında olmadığını da özellikle vurguladı.

Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin, önce Polonya'ya uçtu ve oradan da Ukrayna'nın başkenti Kiev'e geçti. Zelenskiy ve diğer üst düzey Ukraynalılarla görüşen ABD'lilerin seyahatine ilişkin güvenlik nedeniyle daha fazla ayrıntı verilmedi.

Haberin Devamı

Ziyaretin hemen ardından Kiev'e yapılacak yeni uluslararası askeri yardım da dünyaya ilan edildi. Buna göre, 713 milyon dolar tutarındaki askeri yardımın 300 milyon doları yabancı silah alımında kullanılacak ve 165 milyon doları ise cephanelik satışında harcanacak.

Son dakika... Süper güçlerin Ukrayna muharebesi Rusya kaybediyor

713 milyon dolarlık yardım paketine ABD'nin 15 müttefiki ya da partneri yer alıyor. BBC, açıklanan 713 milyon dolarlık paketin yarısının doğrudan Ukrayna'ya gideceğini vurguluyor. Yeni silahların Rus işgalcilere karşı özellikle Donbas bölgesinde kullanılması bekleniyor.

KİEV'E YENİ ABD BÜYÜKELÇİSİ

Son dakika... Süper güçlerin Ukrayna muharebesi Rusya kaybediyor

ABD, 24 Şubat'tan önce Kiev'den ayrılan diplomatlarının da yeniden Ukrayna'nın başkentine bu hafta içinde döneceğini bildiriyor. ABD Başkanı Joe Biden, Kiev'e yeni bir büyükelçi atayacak. Amerikan medyası, söz konusu ismin deneyimli diplomat Bridget Brink olacağını yazdı.

Blinken ve Austin'in ziyaretinin fotoğrafları ABD Dıişşelir Bakanlığı tarafından birkaç saat sonra paylaşıldı. Kiev'den bildiren BBC muhabiri Joe Inwood'a göre, ABD'liler üst düzey ziyaret bitinceye kadar Kiev seyahatinin gizli kalmasını istemiş görünüyor.

Joe Inwood, seyahate hiçbir gazetecinin davet edilmediğini ve iki bakan Polonya'ya dönünceye kadar resmi olarak doğrulanmadığını aktarıyor.

Haberin Devamı

ZİYARETİN ARDINDAN KONUŞTULAR: UKRAYNA BAŞARIYOR

 

Son dakika... Süper güçlerin Ukrayna muharebesi Rusya kaybediyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Polonya'da düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın savaştaki hedefleri açısından şimdiden başarısız olduğunu ve Ukrayna'nın halihazırda başardığını söyledi.

Savunma Bakanı Austin ise, ABD'nin Rusya'yı zayıf düşürmek istediğini, böylece bir daha işgale girişemeyeceğini belirtti. Pentagon'un bir numarası, Ukrayna'nın doğru silahları elde etmesi halinde savaşı kazanabileceğini de vurguladı.

"Rusya şimdiden askeri imkanlarının çoğunu kaybetti ve açıkça konuşmak gerekirse çok sayıda askeri de öldürüldü. Askeri imkanlarını çok hızlı yenileyemediklerini görmek istiyoruz."

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov ise Rusya'nın ABD'ye diplomatik nota gönderdiğini açıkladı. Antonov, Washington'dan Ukrayna'ya silah göndermeyi durdurmasını istedi.

DUYURULMASI BİLE SIRA DIŞI

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Cumartesi günkü konuşmasında Blinken ve Austin'in Pazar günü Kiev'e gelmelerini beklediğini söylemişti. Kiev'deki bir başka BBC muhabiri Anna Foster, ziyaretin Zelenskiy tarafından bu şekilde duyurulmasının sıra dışı olduğunu aktarıyor:

Haberin Devamı

Son dakika... Süper güçlerin Ukrayna muharebesi Rusya kaybediyor

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'dan bir askeri uçakla ayrılmıştı.

 

"Normalde bu tür ziyaretleri görüşmenin ardından öğrenirdik. Misafir siyasetçi ülkeden ayrıldıktan sonra görüşmenin fotoğrafları dünyayla paylaşılırdı. Ukrayna'da güvenlik riskinin hâlâ yüksek olduğunu unutmamak lazım. Beyaz Saray'ın ikili Kiev'e gidene kadar konuyla ilgili soruları yanıtsız bırakması ve resmi bir açıklama yapmaması da dikkat çekici."

 

ALMANYA'DAN İTİRAF

Son dakika... Süper güçlerin Ukrayna muharebesi Rusya kaybediyor

Ukrayna'ya ağır silahlar göndermediği için eleştirilerin hedefindeki Almanya'dan bir itiraf geldi. Putin'in tanklarını Ukrayna'ya göndermesiyle politikasında ciddi bir değişikliğe giden Almanya, öncesinde Doğu Avrupa ülkesine silah göndermeyi reddediyordu.

Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, Ukrayna'yı çok daha erken desteklemeleri gerektiğini söyledi. Habeck, "Yalnızca günlerden ya da haftalardan söz etmiyorum, yıllar önce desteklemeliydik" dedi. Başbakan Yardımcısı, Berlin yönetiminin halihazırda Ukrayna'ya ağır silahlar sevk ettiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

PASKALYA'DA SAVAŞ

Ortodoksların hafta sonu kutladığı Paskalya Bayramı'nda Rus işgalciler Ukrayna'da saldırılarına devam etti. Pazar günü, birçok Ukraynalı geleneksel pastalar ve boyalı yumurtaların yer aldığı sepetlerle kiliselerde toplandı.

Ancak cephe hattında patlamalar vardı. Donbas'ta saldırıya geçen Rus Su-25 savaş uçaklarının görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

Son dakika... Süper güçlerin Ukrayna muharebesi Rusya kaybediyor

Mariupol'deki Azovstal Demir Çelik Fabrikası'na sıkışıp kalan Ukraynalı silahlı güçler ve siviller, yeni bir yardım videosu yayınladı. Videoda, bir kadının dünya liderlerine yardım için yalvardığı yer aldı.

Pazar günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna lideri Zelenskiy arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Erdoğan ve mevkidaşının konuşmasındaki ana gündem, Mariupol'den gerçekleşecek muhtemel tahliyelerdi.

Rus lider Vladimir Putin'in 'bir sineğin bile uçurulmaması' emri verdiği fabrika çevresinde binlerce işgalci asker bulunuyor. Mariupol'deki tahliye operasyonları, Rus birliklerinin insani koridora ateş açması nedeniyle gerçekleşmedi.

Son dakika... Süper güçlerin Ukrayna muharebesi Rusya kaybediyor

RUS ŞEHRİ PATLAMALARLA SARSILDI

Rusya'nın batısındaki Bryansk şehri ise Pazartesi gününün ilk saatlerinde patlamalarla sarsıldı. Yerel saatle 02.00'de şehirdeki akaryakıt depoları havaya uçtu, patlamalar kilometrelerce uzaklıktan duyuldu.