Dünya Titanik’in laneti

Titanik’in laneti

20.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ünlü Titanik gemisinin enkazını yakından görmek isteyenleri taşıyan denizaltı, Atlas Okyanusu’nda kayboldu. İngiliz milyarder Hamish Harding’in de aralarında bulunduğu 5 kişi için arama kurtarma operasyonu başlatıldı.

Titanik’in laneti

İngiliz milyarder denizaltıdaydı

Haberin Devamı

Atlantik’te kaybolan denizaltıdaki 5 kişi arasında İngiliz milyarder ve kaşif Hamish Harding’in de olduğu ailesi tarafından doğrulandı. Denizaltının sahibi OceanGate Expeditions’ın CEO’su Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul-Henry Nargeolet’in de araçta olduğu iddia edildi. Harding, önceki gün sosyal medya hesabından denizaltıda olacağını paylaşmıştı. ABD’li milyarder Jeff Bezos’un uzay şirketi Blue Origin’in ticari uçuşunda yolcu olarak geçen yıl uzaya çıkan Harding, Kuzey ve Güney Kutupları üzerinden dünyayı dolaşarak Guinness Dünya Rekoru kırmıştı.

Titanik’in laneti

96 saatlik oksijen var

1912’de Atlas Okyanusu’nda batan dönemin en büyük gemisi olan Titanik, yeni bir faciayla gündeme geldi. Kanada’nın sahil kenti Newfoundland’ın yaklaşık 600 km açıklarında ve 3 bin 800 metre derinlikte yatan geminin batığına inen bir turistik denizaltı okyanusta kayboldu. Önceki gün sabah saatlerinde enkaza inen OceanGate Expeditions şirketine ait denizaltıyla iletişimin koptuğu bildirildi. 5 kişinin içerisinde olduğu deniz aracında 96 saatlik oksijen bulunduğu belirtildi. ABD ve Kanada sahil güvenlik birimlerinin denizaltıyı bulmak için arama kurtarma operasyonu başlattığı aktarıldı.

Haberin Devamı

Enkaza mı saplandı?

OceanGate Expeditions da bir açıklama yaparak denizaltının kaybolduğunu doğruladı. Açıklamada, denizaltıdakileri kurtarmak için tüm seçeneklerin seferber edildiği belirtilerek, “Denizaltıyla yeniden bağlantı kurma çabalarımızda birkaç devlet kurumu ve derin deniz şirketinden aldığımız kapsamlı yardım için müteşekkiriz” denildi. Su altında yön belirleyemeyen söz konusu denizaltının, ana gemiden gelen ve nereye gideceğini aktaran kısa mesajlar kullandığı belirtiliyor. Bazı uzmanlar, deniz aracının Titanik’in enkazına saplanmış olabileceğini ifade ediyor.

Titanik’in laneti

Pazar günü denize indirilen denizaltının son görüntüsü.

250 bin dolara gezi düzenleniyor

Titanik’in enkazını görmek isteyenler için 5 kişi kapasiteli deniz araçlarıyla turlar düzenleniyor. Kişi başı 250 bin dolara mal olan dalış, Kanada’nın Newfoundland ve Labrador eyaletinde yer alan St. John’s’ta başlıyor. Titanik’in enkazına dalış ve çıkış yaklaşık 8 saat sürüyor.

Haberin Devamı

1912’de battı 1985’te bulundu

Dönemin en büyük gemisi olan Titanik, 1912’de İngiltere’nin Southampton limanından ABD’nin New York kentine yaptığı ilk yolculuk sırasında bir buzdağına çarparak batmıştı. Gemideki 2 bin 200 yolcu ve mürettebattan en az bin 500’ü hayatını kaybetmişti. Titanik’in enkazı 1985’te keşfedilmesinden bu yana kapsamlı şekilde araştırılıyor.