Dünya Uçağın acil çıkış kapısı patladı, havada kabus! Tüm Boeing 737 Max 9'lar yere indirildi, dünyada son dakika

Uçağın acil çıkış kapısı patladı, havada kabus! Tüm Boeing 737 Max 9'lar yere indirildi, dünyada son dakika

06.01.2024 - 13:17 | Son Güncellenme:

Portland'dan California'ya gitmek için havalanan yolcu uçağı havada yalnızca 20 dakika kalabildi, acil çıkış kapısı ve bir pencerenin patlamasıyla yolcuların bazı eşyaları ve cep telefonları gökyüzüne saçıldı.

ABD'nin batı kıyısındaki Portland'dan yerel saatle 17.07'de havalanan uçakta, 171 yolcu ve altı mürettebat vardı. California'daki Ontorio'ya gitmek üzere kalkış yapan Alaska Havayolları uçağı, binlerce metre irtifaya ulaştığı sırada acil çıkış kapısı ve bir pencere patladı.

Haberin Devamı

4 bin 876 metre yükseklikte acil çıkış kapısının kaybedilmesiyle uçak içindeki basınç hızla düştü, oksijen maskeleri devreye girdi.

1282 sefer sayılı uçakta seyahat edenler için havada kabusa dönüşen uçuşta, yolcuların bazı eşyaları ve cep telefonları acil çıkış kapısından gökyüzüne saçıldı.

Bir yolcu, yerel televizyona bir çocuğun annesi tarafından uçmaması için koltuğa bastırılması gerektiğini söyledi.

Acil çıkış kapısına en yakın oturan çocuğun üstündeki kıyafet yok oldu ve rüzgardan derisi kızardı.

Uçağın acil çıkış kapısı patladı, havada kabus Tüm Boeing 737 Max 9lar yere indirildi, dünyada son dakika

CNN International'a konuşan yolcu Kyle Rinker, her şeyin çok ani olduğunu kaydetti. "Gerçekten birdenbire oldu. Yeni irtifa kazanmıştık ki, pencere ya da duvar patladı, oksijen maskeleri çıkıncaya kadar bunu fark etmediler" diyen Rinker'ın çektiği fotoğrafta, yerinde olmayan acil çıkış kapısı ve uçağın gövdesinde oluşan hasar göze çarpıyordu.

Haberin Devamı

Uçaktaki yolculardan Evan Smith ise, ciddi bir patlama sesi duyulmasının ardından oksijen maskelerinin tavandan düştüğünü söyledi.

Uçağın acil çıkış kapısı patladı, havada kabus Tüm Boeing 737 Max 9lar yere indirildi, dünyada son dakika

PİLOTTAN KULEYE: 1282'DE ACİL DURUM, BASINCIMIZ YOK!

Pilot Boeing 737 Max 9 model uçağın acil inişi için Portland havalimanıyla iletişime geçti, kuleye "Acil durum, basıncımız boşaldı, geri dönmemiz gerekiyor, yakıt on sekiz sekiz" dedi.

Kulenin alçalma izni vermesiyle uçak piste teker koymayı başardı, acil durum ekipleri yaralanan yolculara müdahale etti. Bir yolcunun hastaneye kaldırıldığı bilgisi var.

Uçuş takip sistemlerinin sağladığı verilere göre, Alaska Havayolları uçağı 20 dakika havada kaldı ve saat 17.27'de Portland'a indi.

Uçağın acil çıkış kapısı patladı, havada kabus Tüm Boeing 737 Max 9lar yere indirildi, dünyada son dakika

HAVAYOLU TÜM UÇAKLARI YERE İNDİRDİ

Havadaki paniğin ardından Alaska Havayolları filosundaki tüm Boeing 737 Max 9 model uçakların uçuşunu askıya aldığını duyurdu.

Uçakları Alaska Havayollarına geçen yıl teslim eden Boeing ise, olayın incelendiğini ve daha fazla bilgi toplamaya çalıştığını söylemekle yetindi.

ABD Federal Havacılık Ajansı ve Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) de olayı araştırıyor.

BBC, bazı havayolu şirketlerin 737 Max 9'un arka kısmındaki acil çıkış kapısını kullandığını ancak Alaska Havayolları'nın söz konusu kapıyı kullanmadığını belirtiyor.

Uçağın acil çıkış kapısı patladı, havada kabus Tüm Boeing 737 Max 9lar yere indirildi, dünyada son dakika

SABIKALI MODEL 737 MAX TARİHİN EN ÇOK İNCELENEN YOLCU UÇAĞI

Amerikan şirketi Boeing'in 737 Max modeli, son yıllarda birçok kazaya karıştı ve bir dizi güvenlik sorunu yaşadı. Tarihin en çok incelenen yolcu uçağı olarak tanımlanan model, 2019'da gerçekleşen iki kazada yolcuların ölmesiyle bir buçuk yıl hiçbir ülkede havalanamadı.

Haberin Devamı

Boeing verilerine göre, dünya çapında 1300 kadar 737 Max uçağı müşterilere teslim edilmiş durumda.

Acil çıkış kapısı patlayan Alaska Havayolları uçağı Boeing 737 Max 9'un sertifika tarihi ise, 25 Ekim 2023. Yani henüz üç aylık bile değil.