Dünya Ukrayna denize yöneldi!

Ukrayna denize yöneldi!

06.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna, insansız deniz araçlarıyla gerçekleştirdiği saldırılara devam ediyor. Önceki gün bir Rus savaş gemisini vuran Ukrayna, bu sefer Kerç Boğazı’nda bir Rus tankerini hedef aldı.

Ukrayna denize yöneldi

DIŞ HABERLER SERVİSİ  Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş devam ederken, Karadeniz kıyılarındaki mücadele kızışıyor. Özellikle Ukrayna’nın Rus işgali altındaki topraklarını geri almak adına başlattığı karşı taarruzda, son dönemde kullandığı insansız araçlı saldırılar dikkat çekiyor. 

Haberin Devamı

Önceki gün Rusya’nın Karadeniz’deki önemli limanı Novorossiysk’i insansız deniz araçlarıyla (İDA) hedef alan Ukrayna ordusu, liman açıklarında bulunan ‘Olenegorsky Gornyak’ adlı Rus savaş gemisinin vurduğunu duyurmuştu. Ukrayna geminin vuruluş anıyla ilgili görüntüler paylaşırken, son ortaya çıkan fotoğraflar geminin yan yattığını ve limana zorlukla geri döndüğünü gösteriyor. Planet Labs PBC’den yayınlanan uydu fotoğrafları, hasarlı Rus çıkarma gemisinin Novorossiysk limanına yanaşırken petrol sızdırdığını gösteriyor. 

Yine denizden 

Daha bu saldırının üzerinden 24 saat geçmeden Ukrayna Kerç Boğazı açıklarında bir Rus tankerine yeni bir saldırı düzenledi. Ukrayna güvenlik güçleri, bu saldırının da görüntüsünü paylaştı. “Ukrayna Güvenlik Servisi SBU, bir sonraki başarılı özel operasyonunu, Deniz Kuvvetleri ile gerçekleştirdi. İlginçtir ki bu operasyon, tam olarak Ukrayna kara sularında gerçekleşti” ifadelerini kullanıldı. 

Haberin Devamı

Rus yetkililer de 11 mürettebat bulunan tankerin vurulduğunu doğruladı. Kerç Boğazı’nda düzenlenen saldırıda geminin makine dairesinin zarar gördüğü ancak yaralanan olmadığı açıklandı. Bu saldırıda da 450 kilogram patlayıcı taşıyan bir insansız deniz aracı kullanıldığı ifade ediliyor. Rus Tass haber ajansı saldırıya uğrayan tankerin Kerç Köprüsü’nün 27 kilometre güneyinde olduğunu bildirdi. Tankerin yüzebilir durumda olduğu ve bölgeye römorkörlerin ulaştığı da kaydedildi. Moscow Times ise tankerin Suriye’de hükümeti destekleyen Rus kuvvetlerine jet yakıtı sağladığı için ABD yaptırımları altında olduğunu bildirdi. 

Cidde’de zirve başladı

Ukraynalı ve batılı diplomatlar ile yaklaşık 40 ülkenin yetkilileri barışçıl müzakereler için bu hafta sonu Cidde’de bir araya geliyor. Zirve Suudi yönetimi tarafından başlatılırken, savaşın sona ermesine yönelik fikirler masaya yatırılacak. Rusya’nın yer almayacağı görüşmelere Çin de barış elçisi yollayacak. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Çin Avrasya İşleri Özel Temsilcisi Li Hui’nin Ukrayna’daki krizin barışçıl çözümüne ilişkin uluslararası müzakerelerde bulunmak üzere Suudi Arabistan’ın Cidde kentine gideceği belirtildi.