Ege Basmane’ye renk geldi

Basmane’ye renk geldi

20.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Basmane’nin tarihi ve kültürel mirasını tanıtmak amacıyla düzenlediği etkinlik, 24 Ekim’e kadar dopdolu geçecek

Basmane’ye  renk geldi

Birbirinden renkli kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak Basmane Günleri başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin Basmane’nin tarihi ve kültürel mirasını tanıtmak, bölgenin çok kültürlü yaşamını canlı tutmak amacıyla bu yıl altıncısını düzenlediği Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri’nde ilk olarak Eski Lale Fırını’nda Basmane’de Çok Renklilik sergisi açıldı. Etkinlikler dizisi, Oteller Sokağı’na doğru yürüyüşle devam etti. Kortejde, ‘Yanındayız Tunç Başkan’ pankartları açıldı. Basmane’nin tanıtımına katkı sağlayan tarihçi-yazar Orhan Beşikçi’nin adı 9066 Sokağa verildi. “Basmane’de İz Bırakanlar” programı kapsamında da Sümerbank’ın kurucusu eski bakan Nurullah Esat Sumer ve kardeşi ressam Ayetullah Sumer’in isimlerinin yer aldığı tabelalar, iki kardeşin adını ölümsüzleştirmek amacıyla yaşadıkları Anafartalar Caddesi’ne asıldı. Bıçakçı Han’da “Fotoğrafçının Gözünden Basmane” ve Bedriye Gülay Beşikçi’nin resim sergisini gezen Başkan Tunç Soyer, “Orhan Beşikçi ile bir araya geldiğimiz zaman bilirim ki hep yeni şeyler öğreneceğiz.
En büyük teşekkürü ona etmek lazım. İyi ki var ve iyi ki bu şehre bu kadar sahip çıkıyor. Basmane sokaklarında yürüdükçe ne kadar güçlü, zengin ve köklü bir tarihimiz olduğunu bir kere daha anlıyoruz. Bu köklü tarih, günümüzü aydınlattıysa geleceğimizi aydınlatmasına da imkan vermemiz lazım” dedi. Başkan Soyer’in çalışmalarını yakından takip ettiğini kaydeden Beşikçi de, “Özellikle Pazaryeri Mahallesi’nde restorasyon çalışmalarınız son derece önemli. Sadece kültürel miras değil, insana da dokunuyorsunuz. Bugün Basmane Hamamı’nda yıkanan, ihtiyaçları karşılanan insanlar size çiçek verdi. Bunlar çok önemli. Siz Bıçakçı Han ile Yıldız Sineması’nı kent kültürüne kazandırarak, inanın Basmane’ye umut ve ışık getirdiniz. Minnettarız” diye konuştu. Başkan Soyer’in “Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri” etkinliğinin adının “Orhan Beşikçi Basmane Günleri” olarak değiştirilmesi önerisi ise, katılımcılar tarafından kabul gördü.

Haberin Devamı

Konser, müzik, atölyeler

Bugün saat 12.00’de İzmir Müzisyenler Derneği sanatçıları Altınpark Çınaraltı’nda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Klasik Türk Müziği Korosu saat 20.00’de Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi’nde, 24 Ekim 2022 Pazartesi günü saat 12.00’da Sokak Sanatçıları Derneği sanatçıları Pazaryeri Mahallesi Meydanı’nda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çok Sesli Kadın Korosu saat 19.00’da Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi’nde konser verecek. Bıçakçı Han’da açılan Gülbin Bircan’ın mozaik sergisi 24 Ekim’e kadar görülebilicek. “Basmane, İzmir’in Misafirhanesi” isimli belgesel film, 22 Ekim’de Bıçakçı Han’da izlenebilecek. Gönül Sineması’nda yarın Osman Fahri Seden’in yönetip, Necla Nazır ile Tarık Akan’ın oynadığı 1975 yapımı “Ateş Böceği” isimli filmle gösterilecek. Yarın Ferhat Budak, Şehit Fethi Bey Ortaokulu öğrencilerine masal anlatacak. 24 Ekim 2022 Pazartesi günü saat 18.00’de Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi’nde şair Cem Seyhun Ünbay’ın şiir dinletisi olacak. Basmane’nin dünü, bugünü ve yarınının konuşulacağı paneller ise Bıçakçı Han’da yapılacak.