Ege İzmir, saygı ve özlemle anıyor

İzmir, saygı ve özlemle anıyor

10.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

9 Kasım’ı 10 Kasım’a bağlayan geceyi Ata’ya Saygı Nöbeti ile geçiren İzmirliler, Büyükşehir’in düzenlediği etkinliklerle gün boyu Atatürk’ü anıyor

İzmir, saygı ve özlemle anıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 10 Kasım Atatürk’ü anma günü etkinlikleri dün akşam başladı. Saat 21.05’te Cumhuriyet Meydanı’nda buluşan İzmirliler, bu sabah saatler 09.05’i gösterene kadar Ata’ya Saygı Nöbeti tuttu. Nöbet için özel ışıklandırmayla Cumhuriyet Meydanı’na çizilen 1938 sonsuzluk sembolünün pek çok noktasında ise, 30 dakikalık ve bir saatlik dönüşümlerle sabaha kadar saygı duruşunda bulunuldu.
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anma etkinlikleri de başladı. İşlerine gitmek üzere metro, İZBAN ve vapura yönelen İzmirlileri, anı defterleri karşıladı. Gün boyunca anı defterlerine yazılan satırlar ise, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) tarafından “Senin Atatürk’ün” başlığıyla Konak Meydanı’ndaki sergi alanında İzmirliler ile buluşturulacak.  Öte yandan, “Kurduğun Gelecek Bize Emanet” sloganıyla İZELMAN tarafından bastırılan Nutuk kitabı, 08.30 ile 09.30 saatleri arasında 16 farklı noktada İzmirlilere dağıtılıyor.

Haberin Devamı

Kurtuluş belgeseli

Akşam saat 18.30’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ise, “Özgür İzmir- Kurtuluşun 100. Yılı” adlı belgesel gösterimi var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan belgeselde, İzmir’in işgal öncesi sosyoekonomik durumundan işgal sürecinde yaşananlara, Kurtuluş Savaşı’ndan büyük İzmir yangınına kadar pek çok önemli an var.

‘Yeni zaferlerle yaşatacağız’

Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 84. yıldönümünde, “Bağımsızlığımızın mimarı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e rahmet, minnet ve özlemle...” sözleriyle andı. “O her şartta yükselen fikir bayrağımız, yolumuzu aydınlatan ışığımız ve hepimizin birleştirici gücüdür” diyen Pehlivan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Adım adım ileriye

“Kurtuluş mücadelesinin ardından çok zor şartlar altında Türkiye Cum-huriyeti’ni kuran Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ektiği tohumlar filizlendi, büyüdü ve gelişti. Türkiye Cumhuriyeti, O’nun gösterdiği muhasır medeniyetler seviyesine koşar adım ilerlemeye devam ediyor. Biz O’nu ölümle değil, her an yeni zaferlerle, Cumhuriyet atılımlarıyla ve uygarlık savaşının Başkomutanı olarak her zaman saygıyla yaşatacağız.”