Ege Nezle mi, grip mi yoksa Kovid miyim?

Nezle mi, grip mi yoksa Kovid miyim?

24.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Havaların soğumasıyla nezle ve grip arttı ancak belirtiler Kovid’i de akıllara getiriyor. KBB Uzmanı Doç. Dr. Doğru, üç hastalığın ayırt edici semptomlarını anlattı. PCR testinden de kaçınılmaması önerisi yaptı

Nezle mi, grip mi yoksa Kovid miyim

Soğukların artmasıyla birlikte hem grip hem nezle hem de Kovid vakaları yükselişe geçti. Atagöz Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Salim Doğru, semptomları birbirine benzeyen üç hastalığın birbinden nasıl ayırt edilebileceğini anlattı.
Nezle ve grip ayrımını yapmanın pratikte kolay olduğunu dile getiren Doğru, “Nezleli hastanın neşesi genellikle bozulmamıştır ama gülen bir grip hastası pek göremezsiniz. Kovid açısından ise sadece klinik bulgulara bakarak ayrım yapmak pek mümkün değil. Belirti gösteren hastalarda testten kaçınılmamalı” dedi. Doğru, kişiye nezle mi, grip mi, Kovid mi olduğu yanıtını veren bulguları şöyle anlattı:
Tat-koku gitmiyor
“Grip etkeni influenza virüsü olan, nispeten daha ağır seyreden bir hastalıktır. Başağrısı, yaygın kas ağrısı, ateş, titreme, üşüme ve bitkinlik olur. Boğaz ağrısı pek görülmez. İnsanı aşırı halsiz hissettirir. Genellikle 1 hafta kadar sürer. Son zamanların hepimizi yoran hastalığı Kovid ise ciddi sonuçları olabilen bir virüs enfeksiyonudur. Son Omicron varyantının başlıca belirtileri de boğaz ve başağrısı ile burun akıntısıdır. Öksürük ve halsizlik eşlik edebilir. Önceki varyantlar gibi tat ve koku bozukluğu pek görülmez”
Süper grip de var
Son günlerde dünyada görülen ‘Flurona’ (süper grip) hastalığına da değinen Doğru, “Bu tabloda hem grip hem Koronavirüs belirtileri görülmektedir ancak henüz ülkemizde tanımlanmadı. Burada sayılan virüs kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanısıra bakteriyel sinüzit ve bademcik enfeksiyonları farklı belirtilerle kendini gösterir. Bakteriyel kökenli enfeksiyonlarda tedaviye antibiyotik eklenir. Şüpheli ve uzayan üst solunum yolu enfeksiyonlarında uzman doktora başvurulmalıdır” diye konuştu.