Eğitim Birleşme Özelliği Nedir? Matematikte Birleşme Özelliği Konu Anlatımı

Birleşme Özelliği Nedir? Matematikte Birleşme Özelliği Konu Anlatımı

15.06.2021 - 02:39 | Son Güncellenme:

Matematikte kullanılan yöntemler içerisinde birleşme özelliği gelir. Daha çok parantez içine alma şeklinde de anlatılabilecek olan bu uygulama, belli başlı bazı özellikleri ile ön plana çıkar. Peki, birleşme özelliği nedir? Matematikte birleşme özelliği konu anlatımı üzerine merak edilen bilgiler.

Birleşme Özelliği Nedir Matematikte Birleşme Özelliği Konu Anlatımı

Birçok farklı problemin için kullanılan yaygın yöntemler içerisinde birleşme özelliği gelmektedir. Özellikle söz konusu parantez içine alma olduğu vakit, birleşme özelliği daha kolay ve etkin bir işlem yapma imkanı tanır.

Birleşme Özelliği Nedir?

3 ya da daha fazla terim üzerinden işlem yaparken, arzu edilen sayılar birleştirirken ya da gruplandırılırken sonuç değişmiyorsa, buna birleşme özelliği denmektedir. Yani herhangi 3 sayıyı ele alındığı vakit, bu sayılar parantez içinde yer değiştirdiğinde sonuç yine aynı kalıyorsa, birleşme özelliği vardır anlamı taşır.

Özellikle ilköğretimden itibaren öğretilen bu özellik, matematikte işlem hatası yapmamak için temel bilgiler arasında yer almaktadır. Birleşme özelliği öğrenildikten sonra, daha sonra parantezine alma ile beraber işlem hatası oranı düşer.

Matematikte Birleşme Özelliği Konu Anlatımı

Matematikte en çok kullanılan yöntemler arasında birleşme özelliği gelir. Bu doğrultuda 3 ya da daha fazla terim üzerinden işlem yaparken, parantez içinde sayılar yer değiştirdiğinde sonuç değişmiyorsa bu birleşme özelliğidir. Üstelik çarpma ya da bölme ile beraber toplama ve çıkarma noktasında tüm işlemler için kullanılabilir. Bunu bir örnek vermek gerekirse;

5+(2+4) = 5+6 = 11
(5+2)+4 = 7+4 = 11

Yukarıda görüldüğü gibi parantez içindeki sayılar, parantez dışındaki sayılarla yer değiştirdi. Ancak toplama işlemi herhangi bir şekilde sonuç olarak değişmedi. Bunu aynı zamanda çarpma ya da bölme ile çıkarma işlemi üzerinden de gerçekleştirmek mümkün. Bu özellik işlem yaparken çok daha büyük bir kolaylık sağlayarak sonuç bulma imkanı tanımaktadır.