Eğitim Biyolojik Saat Nedir? Kısaca Biyolojik Saat Nasıl Çalışır?

Biyolojik Saat Nedir? Kısaca Biyolojik Saat Nasıl Çalışır?

08.06.2021 - 02:07 | Son Güncellenme:

Canlıların vücutları ile ilgili bir takım faaliyetler belli bir düzende sürmektedir. Bu düzen yıllık, aylık ya da günlük periyotlar şeklinde olabilmektedir. Bir günlük periyotlar biyolojik saat olarak isimlendirilmektedir. Biyolojik saat nedir? Biyolojik saat nasıl çalışır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Biyolojik Saat Nedir Kısaca Biyolojik Saat Nasıl Çalışır

Düzenli bir hayata sahip olan insanlar her gün aynı saatte uyanmaktadır. Bu durum biyolojik saate örnek verilebilir. Biyolojik saatin bunun gibi pek çok örneği de bulunmaktadır.

Biyolojik Saat Nedir?

Biyolojik saat, biyolojik olguların belli bir düzen içerisinde tekrar etmesine verilen isimdir. Biyolojik saat, sirkadyen ritm ismi ile de bilinmektedir. Biyolojik saat, insanların günlük döngülerini takip eden davranışsal, fiziksel ya da zihinsel olan değişimlerin genel adıdır.

Organizmaların tamamı çevrelerindeki karanlık ve aydınlık durumuna tepki vermektedir. Bu durumlarda da davranışsal olarak değişimler sergilemektedir. Bu duruma canlıların uyku döngüsü örnek olarak verilebilmektedir. Günlük olarak belli bir zaman aralığında uyanıkken belli bir zaman aralığında ise uyumamız gerekmektedir. Vücut sıcaklığı ritmi de biyolojik saat örneklerinden bir tanesidir. Vücut sıcaklığı gün içerisinde değişkenlik göstermektedir.

Biyolojik saat sadece canlılar için değil çevresel olarak da gerçekleşebilmektedir. Gel-git, gece ile gündüzün takip etmesi, ay fazları bunlara örnek olarak gösterilebilmektedir.

Biyolojik Saat Nasıl Çalışır?

Biyolojik saat zamanın ölçülmesine sağlar. Biyolojik saatler, biyolojik ritmin sağlanması ve üreme dönemleri gibi olguların yerine getirilmesini sağlamaktadır. Vücut hücrelerindeki etkileşimde bulunan özel proteinlerden meydana gelmektedir.

Biyolojik saat tüm doku ve organlarda kendini göstermektedir. Bilim insanları fare, mantar, insan, meyve sinekleri gibi çeşitli canlılarda benzer biyolojik saatlere rastlamaktadır.

Haberin Devamı

Gece vardiyaları,

Uyku esnasında ortamın aydınlık olması

Uzun uçak yolculukları

Kişilerin uykusuz bırakılması

Gürültü

Yaşam tarzı

Uyku düzenini bozan durumlar biyolojik saatin bozulmasına sebep olmaktadır.

Biyolojik saatin bozulması çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir.