Eğitim Bölme Bölünebilme Kuralları Ders Notları Ve Konu Anlatımı

Bölme Bölünebilme Kuralları Ders Notları Ve Konu Anlatımı

16.06.2021 - 06:09 | Son Güncellenme:

Bölme bölünebilme kuralı, matematiğin temel yapı taşlarından birini oluşturur. Bölme bölünebilme kuralları, hayatın her alanında karşımıza çıkabilecek niteliklere sahip olan bir konudur ve özellikle günlük olarak yapılmakta olan hesaplama türlerinde sıklıkla kullanılır. Bölme bölünebilme konusunun ne olduğunu ve hangi kuralları taşıdığını sizler için derledik.

Bölme Bölünebilme Kuralları Ders Notları Ve Konu Anlatımı


Bölme; bir değeri eşit olan parçalara ayırabilmek amacı ile kullanılacak olan bir yoldur. Bölme işlemi “/”, ”÷” ya da “:” sembolleri ile birlikte gösterilir. Bölme işlemi kapsamında bir bölen, bir bölüm, bir bölünen ve bir kalan bulunur.

Bölme Bölünebilme Kuralları Nelerdir?

Bölme ve bölünebilme kuralları şu şekilde ifade edilebilir:
2 İle bölünebilme kuralı: Sayının birler basamağında yer alan rakam çift ise sayı tam bölünür. Ayrıca tek olan sayıların 2 ile bölümünden kalan 1'dir
3 İle bölünebilme kuralı: Sayının rakamlarının toplamı 3'ün katıysa sayı tam olarak bölünür. Bir sayının 3'e bölümünden kalan kısım mevcut sayının rakamlarının toplamının 'e bölümünden kalan kısmına eşittir.
4 İle bölünebilme kuralı: Sayının son iki basamağına bakıldığında dördün katıysa 4 tam olarak bölünür.
5 İle bölünebilme kuralı: Sayının birler basamağında yer alan rakam 0 veya 5 ise sayı tam olarak bölünür.
6 İle bölünebilme kuralı: Hem 2ile hem de 3 ile tam olarak bölünebilen sayı tam bölünür.
7 İle bölünebilme kuralı: Sayı sağdan sola doğru üçerli olan sayı gruplarına ayrılır. Daha sonra bu gruplarının birler, onlar ve yüzler basamakları sırası ile 1, 3, 2 sayılarıyla çarpılır. Bu üçlü olan grupların toplamlarının birbirinden çıkartılması durumunda yedinin katı elde ediliyorsa sayı tam olarak bölünür.
8 İle bölünebilme kuralı: Sayının son kalan üç basamağı sekiz ile tam olarak bölünüyorsa sayı tam bölünür.
9 İle bölünebilme kuralı: Sayının rakamlarının toplamı dokuzun katıysa sayı tam olarak bölünür.
10 İle bölünebilme kuralı: Sayının birler basamağı sıfırsa sayı tam olarak bölünür.
11 İle bölünebilme kuralı: Sayının birler basamağından başlanarak sırası ile +,-,+,-,… İşaretleri kaleme alınır. Artı olanlar kendi içlerinde ve eksiler olanlar da kendi aralarında toplanır. Bu iki sonucun oluşturduğu fark on birin katı ise sayı tam olarak bölünür.
25 İle bölünebilme kuralı: Sayının son iki basamağı yirmi beşin katı ise sayı tam olarak bölünür.