Eğitim E-Tebligat Nedir? E-Tebligat Sorgulama Ve Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

E-Tebligat Nedir? E-Tebligat Sorgulama Ve Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

07.06.2021 - 14:59 | Son Güncellenme:

Yasal işlemler doğrultusunda birçok farklı durum için e tebligat gerçekleştirilir. Bu tebligatları alan birçok kişi ise ne olduğunu ve sorgulamanın nasıl yapılacağına dair bilgi almaya çalışıyor. Peki E-tebligat nedir? E-tebligat sorgulama ve başvuru işlemleri nasıl yapılır? İşte bu konu üzerine merak edilenler.

E-Tebligat Nedir E-Tebligat Sorgulama Ve Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır

E tebligat birçok değişik resmi kurum üzerinden ele alınır ve gönderilir. Özellikle Herhangi bir sorun yaşamamak için mutlaka bu tebligatları almak ya da sorgulama yapmak oldukça önemlidir. Bu sebepten dolayı başvuru işlemleri ile beraber tebligatın ne zaman gönderildiği öğrenilmelidir.

E-Tebligat Nedir?

Gerekli olan resmi belgelerin fiziki ortamda değil, elektronik ortamda oluşturularak gönderilmesine e-tebligat denir. Bu aynı zamanda elektronik tebligat olarak da bilinmektedir. Tebligatı yapacak olan kurum ve birimlerce hazırlanır ve buna bağlı olarak ilgili kişinin adresine gönderir.

213 sayılı kanun nezdinde hazırlanan e-tebligat çeşitleri, mükellefin adresine tebliğ edilmesi biçiminde gerçekleşmektedir. Ayrıca elektronik ortamda gönderilen tebligatlar, fiziki ortamda gönderilmiş olan tebligatlar ile aynı değere sahiptir. Yani eşit şartları doğurur ve kanun nezdinde aynıdır.

E-Tebligat Sorgulama ve Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

Tebligat konusunda merak edilen konular içerisinde sorgulama ve başvuru işlemleri nasıl yapılacağı geliyor. E tebligat oluşturma zorunluluğu bulunan kişi ya da kurumlar, bu zorunluluğun meydana geldiği zamanın ardından 1 ay içerisinde başvuru işlemini yapması gerekmektedir. Bu işlem PTT üzerinden yapılır. Tabii bunun dışında hem bireysel hem de kurumsal olarak yapılacak başvuru için işlemlerin de değişkenlik gösterdiğini söylemek mümkün.

Diğer yandan gerekli olan belgelerin de bu konuda farklılık yaratın eklemek gerekir. T.C. kimlik numarası ve mersis numarası mutlaka bulunmalıdır. Aynı şekilde yine PTT üzerinden tebligat sorgulaması gerçekleşmektedir. E-devlet kapsamında da bunu güvenli bir şekilde sağlamak mümkün.