Eğitim Epik Tiyatro Nedir, Özellikleri Nelerdir? Epik Tiyatro Yazarları Kimlerdir?

Epik Tiyatro Nedir, Özellikleri Nelerdir? Epik Tiyatro Yazarları Kimlerdir?

24.04.2021 - 02:36 | Son Güncellenme:

İnsanların severek ve beğenerek takip ettiği tiyatro oyunları bulunmaktadır. Tiyatroların oyun şekillerine ve vermek istediği mesajlara göre farklı türleri bulunmaktadır. Epik tiyatroda bu tiyatro türlerinden bir tanesidir. Bir takım mesajları verme gayesi içerisinde bulunmaktadır. Peki, epik tiyatro ne demektir? Bu tiyatroların özellikleri nelerdir? Epik tiyatro yazarları kimlerdir? İşte, epik tiyatro hakkında merak edilen hususlar.

Epik Tiyatro Nedir, Özellikleri Nelerdir Epik Tiyatro Yazarları Kimlerdir


Epik tiyatronun oluşmasının temelinde Bertolt Brecht tarafından meşhur olan Marksizm ve Leninizm akımlarından olan etkiler sonucu oluşmuştur. Bu tiyatrolarda toplumun ve kapitalizmin eleştirisi yapılmaktadır. Sosyal mesajlar içerme amacını gütmektedir.

Epik Tiyatro Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Epik tiyatro, amacı toplumun karşılaşmakta olduğu savaş, açlık ve işsizlik gibi konular ile ilgili nedenleri ortaya çıkarmak olan tiyatro çeşididir. Bu kapsamda epik tiyatro, sahneye ve hayatın geneline eleştirel bir gözle bakmaktadır. İzleyicilerine oyun ile alakalı belli bir yargının oluşmasını amaç edinmektedir. Özellikleri arasında şu hususlar dikkat çekmektedir:

- Epik isminden anlaşılması gereken kahramanlık konularına yer vermemektedir.
- Toplum içinde göze çarpan çarpıklıkları eleştirerek gözler önüne sere ve izleyicilerini de bu eleştiriye katmak ister.
- Seyircinin kendini oyun içinde hissetmesini istemez. Mantık olarak klasik tiyatro düşüncesini içermez. Seyirciyi coşturma gayesi yoktur.
- Sosyalizmi işleme mantığında olan bir tiyatro türüdür. Belli mesajları vermek isteğindedir.
- Olayların anlatımı parça parça olur. Aralarında ise anlatıcı ve şarkılar devreye girer.
- Seyirciye tamamen gözlemcilik görevi verilir. Acı, sevinç ve coşku yerine düşünme ve çözüm yollarını düşünmesi istenilir.
- Sahneyi bir propaganda amacı için görür. Bu bağlamda kalpleri değil kafaları hedef alır.

Epik Tiyatro Yazarları Kimlerdir?

Türk Edebiyatında epik tiyatro örneklerini Keşanlı Ali Destanı oyunu ile Haldun Taner, Asiye Nasıl Kurtulur oyunu ile Vasıf Öngören vermiştir.