Eğitim Hörgüç Kaya Nedir, Nasıl Oluşur? Hörgüç Kayaların Özellikleri Nelerdir?

Hörgüç Kaya Nedir, Nasıl Oluşur? Hörgüç Kayaların Özellikleri Nelerdir?

30.10.2021 - 02:00 | Son Güncellenme:

Hörgüç kaya homojen bir aşınma olmamasına bağlı olarak deve hörgücüne benzeyen bir yapı olarak ortaya karşımıza çıkan buzul aşındırması şeklidir. Hörgüç kayalar, buzul aşındırması sonucunda meydana gelir. Katmanlar arasında oluşan farklılıklar ise oluşumda oldukça etkilidir. Hörgüç kaya nedir, nasıl oluşur sizler için derledik.

Hörgüç Kaya Nedir, Nasıl Oluşur Hörgüç Kayaların Özellikleri Nelerdir

Hörgüç kayalar, deve hörgücüne benzeyen yapısı ile dikkat çeken kayalardır. Bu kayalar, genellikle yüksek bölgelerde görülür.

Hörgüç Kaya Nedir?

Hörgüç kayalar, homojen bir aşınma olmamasına bağlı olacak şekilde deve hörgücüne benzeyen bir yapı olarak ortaya çıkan buzul aşındırması çeşididir. Buzul aşındırması sonucunda meydana gelen, şekil olarak da deve hörgücünü andıran coğrafi oluşumlara hörgüç kaya adı verilir. Daha dirençli kayalar ise, daha az aşınacağı için bu şekilde bir yapı ortaya çıkar. Eşit bir şekilde aşınma olmadığı için bu garip şekiller ortaya çıkar.

Hörgüç kaya Nasıl Olur?

Hörgüç kayalar, buzul aşındırması sonucunda oluşur. Aynı zamanda katmanlar arasındaki farklılıklar da bu oluşumda oldukça etkilidir.

Hörgüç Kayaların Özellikleri Nelerdir?

Hörgüç kayaların yükseklikleri bölgeden bölgeye göre farklılık gösterir. Aynı zamanda hörgüç kayalar, birkaç metreden 30-40 metreye kadar değişebilir. Buzulların ve buzul aşındırmasının olduğu yüksek rakımlı alanlarda hörgüç kayalar bulunabilir. Ülkemizde ise, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Nemrut Dağı üzerinde hörgüç kayalar bulunur. Hörgüç kaya, buzulların ve bunun bir doğal sonucu olarak da buzul aşındırmasının görüldüğü yerlerde olur. Aynı zamanda hörgüç kayalar, buzulların ana kayayı şekillendirmesi ile birlikte oluşur.

Ülkemizin yüksek dağlarında genellikle hörgüç kaya görülebilir. Ama diğer ülke ve bölgelere göre hörgüç kaya oluşumları oldukça sınırlıdır. Bunun en temel nedeni ise, ülkemizin Orta Kuşak içinde yer almasıdır. Hörgüç kaya oluşumunda çok etkili olan iki temel ana faktör vardır. Bunlardan ilki ise, bir buzul kütlesinin olmasıdır. Diğer bir faktör ise, buzulun aşındırdığı kayanın farklı bir şekilde direnç gösterme özelliği olmasıdır.