Eğitim Sel Nedir, Neden Olur? Sel Nasıl Oluşur, Korunma Yolları Nelerdir?

Sel Nedir, Neden Olur? Sel Nasıl Oluşur, Korunma Yolları Nelerdir?

16.06.2021 - 01:58 | Son Güncellenme:

Dünyada bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkan birçok doğal afet bulunuyor. Sel de, doğal afetler arasında yer alıyor. Selin neden oluştuğu ve nasıl oluştuğu kişilerin merak ettiği konu başlıklarıdır. Sel hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyen her birey, internet üzerinde araştırma yaparak en doğru bilgilere sahip olmak istiyor. Sel nedir, neden olur? Sel nasıl oluşur, korunma yolları nelerdir? Sel hakkında sizler için bilgi sahibi olabileceğiniz tüm detaylar.

Sel Nedir, Neden Olur Sel Nasıl Oluşur, Korunma Yolları Nelerdir

Sel, ölümcül sonuçlar getirebilen bir doğal afettir. Sağanak yağışların uzun sürmesi durumunda, hatların dolması ve taşmasıyla birlikte sel meydana gelir.

Haberin Devamı

 Sel Nedir, Neden Olur?

 Herhangi bir alanda yeryüzünün sular altında kalması durumunda oluşan akıntılar sel olarak adlandırılır. Sel durumları, ani ve fazla miktarda yağışlar nedeniyle gerçekleşir. Sadece yağmurlarla değil, karların erimesiyle de meydana gelebilir. Nadir de olsa, gölet ve baraj gibi alanlarda bulunan kapasitenin üzerine çıkılması, sel oluşmasına neden olabilir. Sel ve taşkınların yaşanmasıyla birlikte can ve mal kayıpları oluşabiliyor.

 Zeminde bulunan tabakaların geçirimsiz olması ve bitki örtülerinin olmaması seli oluşturan en büyük faktörler arasında yer alır. Yeryüzünde deprem afetinden sonra en fazla can ve mal kaybı yaşanan afetlerden biri de seldir. Sel durumu yapıların su altında kalmasına ve insanların boğularak can vermesine neden olur. Özellikle maddi kayıpların çok olduğu bir doğal afettir.

Haberin Devamı

 Sel Nasıl Oluşur, Korunma Yolları Nelerdir?

 Herhangi bir sel durumunun yaşanmasıyla birlikte, kişiler nasıl korunacağını merak edebiliyor. Yoğun yağışlar sonrasında yeryüzündeki suyun belirli noktalara ulaşamaması durumunda, sel meydana geliyor. Açık alanda bulunuluyorsa, mutlaka en yüksek noktaya ulaşılması gerekir. Önemli ve değerli eşyaların alınması da sel de yapılması gereken işlemlerden biridir. Sel suyunun olduğu alanlarda bulunmamak ve yürümemek gerekir.