Ekonomi ‘2024 sinyali iyi, nitelikli turist şart’

‘2024 sinyali iyi, nitelikli turist şart’

18.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Antalya bu yıl aralık ayı hariç 15.3 milyon turist sayısına ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırarken yeni yıl için de rezervasyonlar turizm açısından iyi sinyaller veriyor.

‘2024 sinyali iyi, nitelikli turist şart’

2023 yılında 72 ülkeden turiste ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Cornelia Diamond Golf Resort SPA Genel Müdürü Zafer Alkaya, bu yıl turist sayısı olarak beklenenin çok üstünde bir sayıya ulaşıldığını ancak artık üst segment turistlere daha fazla odaklanılması gerektiğini söyledi. Alkaya bir basın toplantısıyla turizmde 2023 gelişmelerini ve 2024 beklentilerini paylaştı.

Haberin Devamı

Erken rezervasyonda şu an Rusya, İngiltere ve Romanya başta olmak üzere talebin iyi bir seyir izlediğini söyleyen Alkaya iç pazarda da erken rezervasyonun etkili olduğunu dile getirerek, “2024’e dair erken rezervasyondaki artış bizi umutlandırdı. Erken rezervasyonla yüzde 40-45’e varan fiyat avantajı söz konusu. Yerli turist bu olanakları değerlendirmeli” dedi.

2024 NASIL OLUR?

Antalya’da Belek bölgesinin lüks turizm, golf turizmi, kongre turizmi ve futbol başta olmak üzere spor turizmi açısından da 2024’e moralli girdiğini söyleyen Alkaya, şöyle devam etti:

“2023 yılına turist sayısı bakımından rekor sayıya ulaştık ancak özellikle ekonomik ürünlere ilgi yüksek oldu. Üst segment ürünler ise aynı ilgiyi görmedi. Ülkemiz sadece ekonomik ürünleri talep eden turistin gözdesi olmak yerine, her segmentten ürünü talep edebilen ve aradığını bulan turistin gözdesi olmayı başarmalı. Sürdürülebilir turizm için ürünlerimizi kesinlikle hak ettiği doğru fiyattan satmalı ve gereksiz indirimlerden kaçınmalıyız.

Haberin Devamı

Almanya çok önemli bir lokomotif pazar. Ancak bizim artık harcama eğilimi yüksek, farklı tatil anlayışına sahip genç jenerasyonu da çekmemiz lazım. İngiltere pazarı üçüncü kaynak pazar olma yolunda ilerliyor. Doğu Avrupa 2024 için artış gösterecek gibi görünüyor. Rusya’da ise rublenin değer kaybı sürüyor. Bu durum, Rus turistin üst segment ürünlere olan ilgisini azaltıyor.”

"KAPIDA VİZE PEK ETKİLEMEZ"

Yunanistan’ın 2024’te Türk turistlere kapıda vize uygulamasının Belek bölgesini olumsuz etkilemeyeceği görüşünü paylaşan Alkaya, “Biz lüks konseptte hizmet veren herşey dahil oteller olarak Yunanistan’daki turizm anlayışından ayrışıyoruz. O tatili tercih edecek turist profili farklı. Biz kişiye özel tatil anlayışımızla İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi rakiplerimizle rekabet edebilecek düzeydeyiz” diye konuştu.

Yılda 120 bine yakın golf oyuncusu ağırlayan Belek’in spor turizminde de öne çıkacağına dikkat çeken Alkaya, “Golf sahalarıyla yılda 6 milyar dolar gelir elde eden rakibimiz İspanya gibi golf turizmine yeni yatırımlarla önemli bir turizm geliri elde edebiliriz” dedi.