Ekonomi Son dakika: Merkez Bankası kur korumalı mevduat için ilk rakamı açıkladı

Son dakika: Merkez Bankası kur korumalı mevduat için ilk rakamı açıkladı

22.12.2021 - 11:43 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından dün açıklanan  “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” ürünü için TCMB tarafından kurlar bugün ilk kez açıklandı.

Hazine, kur farkı hesaplamaları için TCMB'nin her gün saat 11:00’de USD döviz alış kuru yayınlayacağını duyurmuştu. TCMB, dolar/TL kurunu bugün için alışta 12,3480, satışta 12,3702 olarak açıkladı.

Haberin Devamı

"BUGÜN VADEYE BAĞLADIK"

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Ekonomi Uzmanı Sadi Özdemir, şu ifadeleri kullandı: "Bugün vadeye bağladık. İmkandan yararlanacak vatandaş için söylüyorum. Bugün itibarıyla döviz kuru neydi gün içerisinde Merkez’in saat 11 itibarıyla serbest piyasada bir fiyat alıyor. Kimler vadeliye girdiyse o günkü kur buydu. 3 ay sonra kur kaç para çünkü vadesi dolmuş olacak ya ana para ile elde ettiği faiz netleşmiş olacak ve iki kur arasına bakılacak. Onun için bir zaman verilmesi gerekiyor.

MERKEZ BANKASI İLK MÜDAHALENİN MİKTARINI AÇIKLADI

O günlerde yine piyasa allak bullak olduğu için müdahalelerle ilgili rakamlar 15 gün kadar sonra ortaya çıkıyor. Birden piyasada 3.5 milyar dolar satmışta kurlar dengelenmiyor diye konuşulmuştu. Demek ki evet bu müdahaleler de yüksek ama o günlerde yanlış bir takım haberler yayılmış. Merkez Bankası kademe kademe mücadele etmeye çalıştı. Döviz rezervini harcamasını durduracak vatandaşı ikna edecek paket Cumhurbaşkanı’nın açıklaması ile gelmiş oldu. Bu şekilde yüksek müdahalelerin gelmeyeceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Son dönemde TL sattı döviz aldı. Bu ülkeye zararlı ve vatandaş stres yaşıyor. Vatandaş bu sefer TL’de kalacak döviz kuru artarsa bu fark vatandaşa ödenecek. Bu kur ataklarını büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Bundan sonra kur daha istikrarlı bir yapıda devam edecek.

ENFLASYONU FRENLER Mİ? 

Küresel çapta enflasyonda ciddi bir problem yaşanıyor. Küresel etkileri bizim birtakım önlemler alarak azaltmamız çok zor. Enerji, ham madde ve mamul fiyatları ayrıca gıda fiyatları ABD ve Almanya’nın en büyük sorundur.
Akşamdan sonra ertesi gün çok daha fazla kurda düşüş bekleyenler oldu. Ben şahsen bu o kadar kolay değil. Eve köpük varsa ondan kaynaklanan anormal fiyat geri çekilir ki çekildi. 18 liralardan buralara geldik. Küresel konulardan dolayı da maliyetlerdeki artıştan dolayı da Türk lirasına karşı kurlarda farklı seviyelerin oluşacağı belliydi. Yeni uygulama ile birlikte buralarda yatay seyredecek. Biraz zaman geçtikten sonra bir kurdaki seyri göreceğiz. Kur devamında yine çok dalgalı olmasın. Ticaretten tüketime kadar tüm dengeleri bozuyor. Uzun vadede kurun negatif etkisini büyük ölçüde nötrelize etmiş olacaklar tabi bu yeni paket başarılı olduğunda.

Haberin Devamı

FİYATLARDA İNDİRİM YAŞANIR MI?

Aslında hemen o gece akaryakıt fiyatlarına ciddi bir zam gelecekti. 18 liraya giden dolar Eşel Mobil Sistemi ile zamları tetiklemişti. Bir kere ondan vazgeçildi. Ertesi gün çiftçileri ilgilendiren gübrelerle ilgili çalışmalar başladı. Bugün itibarıyla otomotiv tarafında hem de bazı ithal markalarda belli oranda indirim olduğu söyleniyor.
İndirimin enflasyona pozitif etkisinin kurdaki düşüş ile yansıyabiliyor. Her vatandaşın aldığı ürün sepetinde farklı ürünler var ürünlere dönük fiyatların düşmesi ve hayat pahalılığının düşmesini azaltacak. Ama unutmayalım küresel piyasalarda ne olduğu çok önemlidir. Küresel olarak Covid sürecinin tekrardan emtia fiyatlarını ham madde gıda fiyatlarını negatif etkilememesi de çok önemlidir. Fırsatçılık yaparak ciddi oranlarda zam yapanlar gerçekten onlara diyecek söz bulamıyoruz. Çok hızlı zam yaptılar en azından biz hızlı indirmelerini beklerdik."