Ekonomi Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü, İstanbul Finans Merkezi için tarih verdi

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü, İstanbul Finans Merkezi için tarih verdi

27.08.2019 - 15:32 | Son Güncellenme:

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Müdürü Zafe Sönmez, "Türkiye için stratejik önemi olan İstanbul Finans Merkezi projesine, sadece emlak tarafında değil, mevzuat ve regülasyonların oluşturulması ve ekosistemin kurulması anlamında da hareket kazandırmak istiyoruz. İstanbul'un jeopolitik ve finansal önemini tekrardan global arenada göstermemiz gerek." dedi.

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü, İstanbul Finans Merkezi için tarih verdi

Sönmez, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede yaklaşık bir yıl önce  TVF'nin yeni yönetiminin görevi devraldığını anımsatarak, bu süreçte temel iki  önemli iş yaptıklarını belirtti.

Haberin Devamı

İlk olarak Türkiye Varlık Fonu’nun ne olup olmadığını belirlemelerinin  ardından TVF'nin yetki belgesi ve strateji dokümanını hazırladıklarını anlatan  Sönmez, esasında bunun 5 katı yukarıda ve 3 katı aşağıda olacak şekilde 8 katlı  bir bina gibi düşünülebileceğini söyledi.

Sönmez, bu binayı şöyle tanımladı:

"En tepeden aşağıya doğru gidildiğinde birinci sırada TVF'ye  devredilen portföy şirketlerinin değerini artırmak, ikinci sırada Türkiye'nin  stratejik ve vizyoner projelerine değer katmak ve gerekirse yatırımcı olmak  bulunuyor. Burada İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesinin önemi var. Üçüncüsü  Türkiye'nin rekabetçi ve bölgesel/küresel güç olma yolundaki şirketlerini  desteklemek. Dördüncüsü piyasa yapıcılığı ve piyasanın derinleşmesine yönelik  faaliyette bulunmak. Bunları yapabilmek için bir finansman bacağına ihtiyaç var.  Hem borç hem de sermaye tarafında finansmana ihtiyaç var. Bu dönemde bir  finansman kullandık. Ayrıca çeşitli portföy şirketlerinden de fonun içerisine  ilave sermaye katkısı gelecek yapıları düzenledik.

Haberin Devamı

Binanın alt kısmında da kurumsal yönetişim dediğimiz ilkeleri  düzenledik. Şeffaflık ve hesap verilebilirlik üzerine çalışıyoruz. Fon'un  denetimi ve reytingi üzerine şu anda çalışmalar sürüyor. En sonda insan kaynağına  ve insan kalitesine yatırım yapıyoruz. Şu anda büyük bir ekibimiz var.  Türkiye'nin gücüne ulaşma çabamız devam ediyor."

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü, İstanbul Finans Merkezi için tarih verdi

STRATEJİK PROJELERDE DÜNYA ÖRNEKLERİ

Zafer Sönmez, İstanbul Finans Merkezi'nin stratejilerinin ikinci  basamağında olan Türkiye'nin stratejik ve vizyoner projelerine katkıda bulunma  amacıyla hareket ettikleri bir proje olduğunu söyledi.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un liderliğinde belirli  vizyonun ortaya konduğuna dikkati çeken Sönmez, "Bu vizyon İFM'nin önemini  anlatan, Türkiye ve İstanbul'un bölgede bir finansal lider olabilme aşamasına  gelmesi konusundaki çabalarımızı destekleyen bir proje. Bizim buradaki katkımız  hem bu projeye yatırımcı olmamız hem de ivme kazandırmamız. Burada hedefimiz;  projeyi 2021 yılının sonları ya da 2022 yılının başlarında bitirebilmek ve  projeye işlerlik kazandırabilmek. Bu anlamda, hem ilgili bakanlıklarımız hem  ilgili kurumlarımız olan TOKİ, Emlak GYO, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve  TVF'nin de içine olduğu bir yapıda projenin yürütülmesi konusunda destekçi  rolümüz var." diye konuştu.

Haberin Devamı

Sönmez, TVF'nin diğer kurumlardan ayrı özelliğinin ise bu projede  yatırımcı olarak yer alması olduğunun altını çizdi.

Dünyadaki örneklerine bakıldığında benzer varlık fonlarının stratejik  gayrimenkul projelerine yatırım yaptığını vurgulayan Sönmez, Malezya'nın varlık  fonu Khazanah'ın ülkenin güneyindeki 30 milyar dolarlık "İskender Malezya"  projesine yatırım yaptığını anlattı.

Dubai'de ICD'nin Burj Khalifa, Dubai Mall ve Dubai World Trade Centre  projelerine yatırım yaptığını belirten Sönmez, Suudi Arabistan'ın varlık fonu  PIF'in NEOM şeklinde bir oluşuma destek olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Rusya'nın varlık fonu olan RDIF'in ve Kazakistan'ın Samruk-Kazyna  fonunun ülkelerindeki stratejik ve vizyoner projelerine yatırım yaptığına işaret  eden Sönmez, " İstanbul Finans Merkezi büyük heyecan duyduğumuz, ana stratejimiz  olan değer yaratma üzerine bir vizyon koyan bir proje olduğu için, devletimizin  vizyonuna değer katan ve projeyi hızlandıran bir çaba içerisindeyiz. Öncelikle  bizim yatırımcı olacağımız bir yapı olacak. Nakdi bir katkımız olacak ve  sermayedar olacağız. Kendi likiditemiz var. Sonrasında buradaki değeri artırınca  yurt dışından ya da başkaca yatırımcıları da burada görebiliriz."  değerlendirmesinde bulundu.

"PROJEYİ NİHAYETLENDİRME VE BÜYÜTME STRATEJİSİ İÇERİSİNDEYİZ"

Sönmez, "Bununla ilgili herhangi bir şirket mi kurulacak?" sorusu  üzerine "Türkiye Varlık Fonu altında bir oluşum olacak." yanıtını verdi.   Fon'un ana amacının, Türkiye'nin zaman içerisinde biriktiği değerlerle ve yeni  projelerle de değer oluşumu yaratmak olduğunu belirten Sönmez, bunun da stratejik  bakış açısıyla kazanıldığına işaret etti.

Haberin Devamı

Sönmez, dünyada İstanbul'dan iki saat uçuş mesafesinde önemli bir  finansal merkez olmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“En yakında Dubai'de ve Londra'da var. Bizim kültürümüz ve geçmişimize  de baktığımızda 16. yüzyılda bankacılık sektörü Osmanlı'da varmış. Bunun üzerine  geçmişimizden de gelen oluşumu geleceğe aktaracak bir şekilde burada bir cazibe  merkezi yaratılması üzerine bir proje bu. Devletin çok önemli stratejik bir  projesi. Türkiye Varlık Fonu da diğer kurumlarımızla birlikte bir ekip olarak bu  projeyi nihayetlendirme ve büyütme stratejisi içerisinde. Bizim diğer kurumlardan  farklı olarak buradaki rolümüz, yatırımcı olarak yer almak ve burada bir değer  oluşumu yaratmak. Asıl amaç bu. Bizim için çok çok önemli bir proje. Buna diğer  varlık fonlarının yaptığı şekilde değer yaratarak, Türkiye için bir vizyon  oluşturarak katkıda bulunmak istiyoruz."

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü, İstanbul Finans Merkezi için tarih verdi

"PROJENİN SADECE EMLAK DEĞİL, MEVZUAT VE EKOSİSTEM BOYUTU DA  HAREKETLENECEK"

TVF Genel Müdürü Sönmez, Türkiye'de finans sektöründe bankaların çok  dominant bir yapısı olduğuna dikkati çekti.

Bunu bankalar için bir eleştiri olarak söylemediğini ama bankacılık  dışı finansal kurumların küçüklüğünü gösteren bir yapı olması nedeniyle  söylediğini ifade eden Sönmez, "İFM, esasında bu anlamda bu oluşuma müthiş bir  katkıda bulunacak. Sadece finans şirketleri değil, tamamen yurt dışına dönük iş  yapan şirketlerimizin de burada yer almasını istiyoruz." dedi.

Sönmez, bugün Türkiye'de İslami finansmanın ağırlığının yüzde 5'ler  seviyesinde olduğunu aktararak, bu oranın yüzde 20-25'ler seviyesine  gelebileceğini, benzer bir başarı örneğinin Malezya'da bulunduğunu söyledi.

Teknoloji yatırımları, start-up ve finteklerin işin diğer boyutu  olduğunu, bu alanlarda hızlı ilerleme kaydedilebileceğini anlatan Sönmez, şunları  kaydetti:

"İstanbul Finans Merkezi'nde hızlı kurulup, hızlı ilerlenebildiği ve  bir şekilde büyütülebildiği bir ekosistem yaratılması gerek. Burada üç boyut var.  Birincisi inşaat. Biz bu işi emlak projesi olarak görmüyoruz. Türkiye için  stratejik bir proje. Emlak yanı var ama asıl olan bir finansal ekosistemin nasıl  kurulabileceği. Bunun için projenin birinci katmanı inşaat, ikinci katmanı  mevzuat ve regülasyon, üçüncü katmanı da ekosistemin yaratılması. Bu ekosistemin  yaratılması esasında devlet aklı ile oluşuyor. Onun için işin içinde sadece biz  yokuz. Daha önce de bahsettiğim diğer kurumların bir arada hareket ettiği ve  nihayetlendirmek üzere yola çıktığı bir proje. Biz bu işten çok keyif alıyoruz ve  heyecanlıyız. Bunun için de kolları sıvamış bulunuyoruz. Hızlı bir şekilde bu  projede hareket ve bereketi göreceğimize inanıyorum."

Sönmez, İFM projesini nihayetlendirmek üzere devletin diğer  kurumlarıyla beraber el ele ilerlediklerini ifade etti.

Türkiye için önemli olan bu projeye, sadece emlak tarafında değil,  mevzuat ve regülasyonların oluşturulması ve ekosistemin kurulması anlamında da  hareket kazandırmak istediklerini vurgulayan Sönmez, "İstanbul'un jeopolitik ve  finansal önemini tekrardan global arenada göstermemiz gerek." diyerek sözlerini  tamamladı.