Gündem 2016 GSS prim borcu sorgulamasını nasıl yapabilirim?

2016 GSS prim borcu sorgulamasını nasıl yapabilirim?

04.06.2016 - 10:41 | Son Güncellenme:

Genel Sağlık Sigortası kapsamında SGK’ nın online hizmetlerini kullanarak GSS borç sorgulama işlemi gerçekleştirilebiliyor. İnternette yer alan GSS borç sorgulama hizmeti ile birkaç dakika içerisinde en güncel GSS prim borcu öğrenilebiliyor. Bu noktada özellikle GSS borç sorgulama hizmeti ile SGK web tahsilat sayfasından veya e-Devlet üzerinden yapılabiliyor ve GSS borç ödemesi de yapılabiliyor.

2016 GSS prim borcu sorgulamasını nasıl yapabilirim

Genel Sağlık Sigortası, Türkiye’de vatandaşların sosyal güvence kapsamı altına alınmasını amaçlıyor. Özellikle Türkiye’de aktif olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanmakta olan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ve isteğe bağlı sigorta sistemlerinin dışında kalan vatandaşların her birinin sosyal güvence sahibi olabilmelerinin sağlanabilmesi amacı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde faaliyete geçirilen Genel Sağlık Sigortası ile birlikte tüm ülke genelinde vatandaşların sosyal güvence kapsamı altına alınması sağlanıyor. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Genel Sağlık Sigortası hizmetleri dahilinde internet üzerinde dijital hizmetler de sunuluyor. Böylelikle de vatandaşlar sadece birkaç dakika içerisinde güncel GSS prim borç bilgilerini internetten GSS borç sorgulama işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

Haberin Devamı

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

İnternet üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital hizmetleri ile birlikte vatandaşlar sadece birkaç dakika içerisinde Genel Sağlık Sigortası kapsamında güncel GSS borç durumu bilgilerini öğrenebilme imkanına sahip olabiliyor. Bu noktada da internet üzerinden kolay bir şekilde GSS borç sorgulama işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Bu kapsamda vatandaşlar internet üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web tahsilat uygulaması üzerinden veya doğrudan e-Devlet sistemi üzerinde yer alan ilgili GSS tescil ve prim borcu sorgulama ekranından GSS borç sorgulama işlemlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor.
2011 yılında Genel Sağlık Sigortası sistemi başlatıldı. Tüm Türkiye’de her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sağlık hizmetlerinden yararlanabileceği bir sosyal güvence altına alınabilmesi amacı ile başlatılan GSS sistemi ile birlikte vatandaşlar gelir durumlarına göre Sosyal Güvenlik Kurumu’na GSS prim ödemesi gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu noktada her yıl Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen gelir seviyesi altındaki gelire sahip olan vatandaşların GSS prim ödemeleri devlet hazinesi tarafından karşılanıyor. Bu kapsamda vatandaşların gelir tespiti yaptırmaları gerekiyor. Türkiye’de internet hizmetlerini en aktif şekilde kullanan kamu kurumlarının başında gelen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platform üzerinde yer alan E-SGK uygulamalarından birisi olan SGK web tahsilat uygulaması üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili olan tüm sistem ve borçlanmalar ile ilgili olarak borç sorgulaması gerçekleştirilebilen SGK web tahsilat uygulaması üzerinde GSS borç sorgulama işlemleri de gerçekleştirilebiliyor. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web tahsilat uygulaması üzerinden GSS borç sorgulama işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi ve diğer borç sorgulamalarının da gerçekleştirilebilmesi için SGK tarafından gerçekleştirilen yeni çalışma ile önce e-Devlet sistemi yönlendirilmesinde kimlik doğrulaması yapılması gerekiyor.

Genel Sağlık Sigortası kapsamında vatandaşların e-Devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde GSS borç sorgulama işlemlerini dakikalar içerisinde gerçekleştirebilmeleri için öncelikli olarak e-Devlet sisteminde kimlik doğrulaması gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu noktada internet üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sisteminde Genel Sağlık Sigortası prim borcu sorgulaması için yapılması gereken kimlik doğrulaması ise ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden birisi gerçekleştirilebiliyor.