Gündem Aşırı sıcaklara kısa bir mola! Perşembe günü 7 derece düşecek

Aşırı sıcaklara kısa bir mola! Perşembe günü 7 derece düşecek

24.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de etkili olan aşırı sıcaklar mevsim normallerine dönüyor. Birkaç gün daha etkisini sürdürecek olan kavurucu sıcaklar, 27 Temmuz Perşembe’den itibaren 7 derece düşecek.

Aşırı sıcaklara kısa bir mola Perşembe günü 7 derece düşecek

Türkiye’yi etkisi altına alan ve rekor derecelere ulaşan aşırı sıcaklar için Meteoroloji’den rahatlatan bir açıklama geldi. Yetkililer, 27 Temmuz Perşembe’den itibaren 7 derece düşecek sıcaklıkların mevsim normallerinde ineceğini belirtti. Yurt genelinin çarşamba gününe kadar kavurucu havanın etkisinde kalması beklenirken, gölgede bile 45 dereceleri bulan sıcaklıklarla boğuşan bazı illerde bugün beklenen sıcaklıklar şöyle:

Haberin Devamı

“İstanbul 33, Ankara 37, İzmir 41, Bursa ve Çanakkale 38, Antalya 45, Muğla ve Denizli 40, Manisa 42, Aydın 43, Adana 40, Kahramanmaraş 42, Gaziantep 40, Diyarbakır ve Şanlıurfa 43, Erzurum 30, Malatya 37 derece.”

Aşırı sıcaklara kısa bir mola Perşembe günü 7 derece düşecek

İstanbul, Taksim Meydanı’nda bir vatandaş sıcak asfalt üzerinde yumurta pişirip, ekmek banarak yedi. l İHA

49 DERECEYİ GÖRDÜ

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde araç termometreleri 49 dereceyi gösterirken, hava sıcaklıklarının gölgede 45 dereceye ulaştığı Antalya’nın Manavgat ilçesinde sokaklar sıcağa rağmen dışarı çıkan az sayıda turiste kaldı. Tatil günleri kalabalıktan adım atılmayan Köprübaşı, Cumhuriyet Meydanı ve ırmak kenarları ise vatandaşların kavurucu sıcaktan evlerinden çıkmaması nedeniyle boş kaldı.

Haberin Devamı

Aşırı sıcaklara kısa bir mola Perşembe günü 7 derece düşecek

250 METRE MESAFEDE 11 DERECE FARK

İstanbul’da sıcaktan bunalan vatandaşlar tatil gününü de fırsat bilerek bazıları Boğaz’da yüzdü bazıları da gölgelik alanlarda vakit geçirip serinlemeye çalıştı. Bizde İstanbul’un merkezinde termometre ile ölçüm yaptık. Taksim Meydanı’nda saat 14.00 sıralarında dijital termometre ile yaptığımız ölçümde, sıcaklık 36.2 dereceyi gösterdi. Yaklaşık 250 metre uzaklıktaki Gezi Parkı’nda ise ağaçların etkisiyle sıcaklık 11 derece daha düşük çıktı. Gezi Parkı’ndaki ölçümde ise termometremiz 24.9 dereceye ulaştı. Uzmanlar, kentlerdeki yapılaşma ve betonlaşmanın ısı adası etkisi yaratarak, hissedilen sıcaklığı daha da artırdığını sık sık ifade ediyor. Yaptığımız ölçümlerde bir kez daha gördük ki ağaçlık alanlar aşırı sıcaklarda kentleri daha yaşanabilir hale dönüştürüyor. -SERCAN ÖZKURNAZLI İstanbul

UYARILAR

YEREL KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Öğle saatlerinden sonra Kars ve Ardahan çevreleri ile Erzurum'un kuzeydoğu kesimlerinde yerel kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden ani sel, lokal su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar, kısa süreli fırtına ve ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

5 GÜNLÜK HAVA DURUMU AÇIKLANDI

Türkiye aşırı sıcakların etkisi altında, 40 derecelere ulaşan hava sıcaklıklarının ay sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Ancak Meteoroloji’nin yayımladığı 5 günlük hava tahmin raporunda İstanbul’da gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Öte yandan çarşamba gününe kadar aşırı sıcaklıkların devam edeceği perşembe günü ise birçok kentte kısmi düşüşler olacak.

Haberin Devamı

Aşırı sıcaklara kısa bir mola Perşembe günü 7 derece düşecek

ÇARŞAMBAYA DİKKAT ÇEKTİ

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yarın ortalamaya dönecek ve İstanbul’un kuzey ve doğusunda gök gürültülü sağanak yağış olabilir. Çarşamba aşırı sıcak bir gün Marmara Ege Akdeniz bölge. Ülkede batı bu senenin en sıcak gününü yaşayacak” dedi.

Prof. Dr. Şen, “Yer seviyesinde çok sıcak hava var yüksek seviyelere (2bin-3 bin metre) gelecek daha soğuk hava aşırı yağış ve hortumlara neden olabilir. Bosna Hersek de olduğu gibi. Önümüzdeki hafta Perşembe Cuma Batı Karadeniz kıyısında bu şartlar sağlanabilir. Şimdiden uyaralım” ifadelerine yer verdi.