Gündem Avokado, muzu tahtından etti

Avokado, muzu tahtından etti

06.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin tropikal meyve üretim üssü haline gelen Antalya’nın Alanya ilçesindeki üreticiler, bakımı muzdan daha masrafsız ve geliri daha yüksek olan avokadoya yöneldi. Avokadonun maliyetler nedeniyle gözde haline geldiğine dikkat çeken Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Ağustos 2022- Mart 2023 dönemini kapsayan sezonda avokado üretimi 130 milyona ulaştı’’ dedi.

Avokado, muzu tahtından etti

EREN AKA Milliyet  - Tropikal iklim özelliğini taşıması, tropikal meyve ağaçlarının bölgeye iyi adapte olması, iyi ürün vermesi ve diğer ürünlere göre gelirinin yüksek olması Alanyalı çiftçileri tropikal meyve üretimine yöneltti. İlçedeki tropikal meyve üretimi muz ile başlarken, son zamanların gözdesi avokado oldu. Ağustos 2022- Mart 2023 dönemini kapsayan sezonda avokado üretiminin 130 milyona ulaştığını aktaran Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, artan maliyetlerin bölgede yetiştirilen ürünlere etkisini Milliyet’e değerlendirdi. 

Haberin Devamı

1 dönümde 4 ton su 

Avokadoya göre muz üretiminin çok daha fazla maliyetli olduğunu belirten Göktepe, şunları söyledi: 

“Şu anda Alanya’da örtü altında muz yetiştiriciliği 9 bin dekarın üzerinde. Açık alanda toplam yetiştiricilik ise 12 bin dekar. Yaz aylarında muz çok su istediğinden üretici de avokadoya yöneldi. Muz üretiminde günlük 1 dönüme 4 ton su kullanılırken, avokado, mango gibi tropikal meyvelerde haftada iki defa birer saat su verilmesi yetiyor. Bu da maliyeti 5’te 1’e düşürüyor. Yani su tüketimi bu dönüşüm için en büyük etkenlerden bir tanesi. İlçemizde yaklaşık 7500 dekar alanda yaklaşık 3 bine yakın bir üretici ordusuyla avokado üretimi yapılıyor. 2 bin 500 adet avokado ağacımız var. İlk yıl genelde verim almıyoruz. Üreticilerimizden de ağaç meyve verse bile koparmamasını talep ediyoruz. Bunun sebebi de ağacın daha iyi gelişmesi. Üç ve dördüncü yıllarında rakımı 15-50 olan bölgelerde yaklaşık 100 tane meyve alıyoruz. Ancak avokadonun ekonomik verim yaşı beşinci yıldır. Beşinci yaşta 200 tane meyveyle başlar. 15, 17, 20 gelmiş bir ağaçtan da 1000’in üzerinde meyve almamız mümkün” diye konuştu. 

Haberin Devamı

‘Maliyet yüksek’ 

Yaşanan kuraklığın tarlaları etkilediğini belirten Tahir Göktepe, “Kuraklık nedeniyle bu sene birçok avokado bahçesi kurudu. Sıcaklara dayanamadı. Üretici bugün bahçesini sulamak için sondaj vuruyor. Benim bile dört sondajımdan üç tanesi kurudu. Bakım ve işletme giderleri noktasında avokadonun muza alternatif oluğunu söyleyebiliriz bu noktada. Ayrıca işçi asgari ücretle çalışmıyor. Artık günümüzde lojistik de çok ciddi bir para tutuyor. Üretilen ürünlerin Alanya’dan büyükşehirlere gitmesi ciddi bir maliyet. Bu maliyetleri de ürünün fiyatına eklediğinizde tüketici ürünü pahalı alıyor” dedi. 

Avokado, muzu tahtından etti

Beklenti 150 milyon 

Gelecek sezonda avokado üretiminde beklentilerinin 150 milyon olduğunu söyleyen Tahir Göktepe, “Pandemi sürecinde tarla alan sanayicisinden turizmcisine, avukatından doktoruna birçok kişi sektöre dahil olarak ekonomiye kazandırmaya çalıştı. 2021-2022 yıllarında ekilen bahçeler seneye artık verim vermeye başlayacak. Bunların da katkısıyla bu sene hem iç piyasaya yetecek şekilde hem de ihracat fazlası da ihraç edileceği için bir sorun yaşanmayacak. Ağustos 2022- Mart 2023 dönemini kapsayan sezonda avokado üretimi 130 milyona ulaştı. Gelecek sezonda beklentimiz 150 milyon. Üreticiden 20 TL’ye çıkar, tanesi 25 TL’den de satılır” diye konuştu. 

Haberin Devamı

‘Çalıp satıyorlar’ 

Son zamanlarda artan hırsızlık olaylarına da değinen Göktepe, “Avokado bahçelerinde hırsızlık olayları arttı. Çiftçinin yıllarca gözü gibi baktığı avokado ağaçlarının üzerindeki meyveleri toplayıp gidiyorlar. Baktığınızda bir avokado 25 TL’den satılıyor, en basitinden 100 tane çalsa iyi para ediyor. Ürünler çalındığında üreticinin emeği heba oluyor. Bu yüzden bazı üreticiler, bahçelerini hem yabani hayvanlardan hem de hırsızlardan korumak için silahla nöbet tutuyor. Jandarma komutanımız ile irtibat halindeyiz sürekli. Bazı bölgelere fotokapan koyuldu” ifadelerini kullandı. 

‘Bakımı zahmetsiz, geliri iyi’

Haberin Devamı

Avokadonun bakımının muzdan daha masrafsız ve gelirinin daha yüksek olduğunu kaydeden Alanyalı üreticiler ise bu durumda avokadonun kendileri için daha cazip olduğunu söyledi. Üretici Eyüp Zavlak, “Muza göre avokadonun bakımı daha zahmetsiz. Ne ilaç veriyoruz ne başka bir şey, sadece gübre. Belli aralıkla sulama haricinde çok bizi yormuyor. Bir üretici önce üretim maliyetine bakar. Muz üretmektense avokado üretmek çok daha iyi. Ayrıca satışı her yere yapılabilen bir ürün. Geliri de iyi” diye konuştu.