Gündem ‘Gazze’deki soykırıma artık dur denilmeli’

‘Gazze’deki soykırıma artık dur denilmeli’

22.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’e sert tepki göstererek “Netanyahu ve gözü dönmüş hükümeti vatandaşlarının güvenliğini tehlikeye atma pahasına soykırım politikasına devam ediyor. Buna artık dur denilmesi gerekiyor” dedi.

‘Gazze’deki soykırıma artık dur denilmeli’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Türkiye’ye ziyarette bulunan Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu’yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Baş başa görüşmenin ardından iki lider, Türkiye-Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısına başkanlık etti. Erdoğan ve Ciolacu, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantının başında iki ülke arasında toplam 6 anlaşma imzalandı. Erdoğan, toplantıda özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

HEDEF 15 MİLYAR DOLAR: Türkiye-Romanya münasebetlerinin karşılıklı üst düzey ziyaretlerle her geçen gün geliştiğini müşahade ediyorum. Karşılıklı ticaret hacmimiz iki yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştı. Hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmaktır. Romanya’yla gerek ikili düzeyde gerek NATO çatısı altında ortak faaliyetlerde bulunarak bölgemizin güvenlik ve istikrarına katkı sağlıyoruz. 4 adet F-16 savaş uçağımız, NATO hava polisliği görevi kapsamında Romanya hava sahasında geçtiğimiz mart ayının sonuna kadar 4 ay boyunca görev yaptı. Terörle mücadele de görüşmelerimizin gündeminde yer aldı. PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede, Romanya’dan beklentilerimizi Sayın Başbakan’la paylaştım.

Haberin Devamı

GAZZE’DE SOYKIRIM: Sayın Başbakan’la bölgemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler hakkında da fikir alışverişinde bulunduk. İsrail mezaliminin durdurulması ve Filistinli kardeşlerimizin güvenliklerinin teminat altına alınmasında uluslararası camianın sorumlulukları ortadadır. Ancak buna rağmen katliamın önüne geçecek adımlar halen atılmıyor. Netanyahu ve gözü dönmüş hükümeti kendi vatandaşlarının güvenliğini tehlikeye atma pahasına soykırım politikalarına devam ediyor. Buna artık bir ‘dur’ denilmesi gerekmektedir. Müttefikimiz Romanya’nın da bu konuda sürdürülen uluslararası çabalara gereken katkıları vereceğine inanıyorum.

SONRAKİ TOPLANTI BÜKREŞ’TE: NATO müttefikimiz, stratejik ortağımız ve Karadeniz’den komşumuz Romanya’yla ilişkilerimizi ülkelerimizin menfaatleri doğrultusunda ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz. Bundan sonraki toplantımızı da inşallah Bükreş’te gerçekleştireceğiz.

"ERDOĞAN, VİZYONER BİR LİDER"

Romanya Başbakanı Ciolacu ise, “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ni resmileştirerek Romanya ve Türkiye arasındaki ilk ortak hükümet toplantısını fiilen gerçekleştirmiş olduk. Bu ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçek dostlarının kim olduğunu her zaman bilen vizyoner bir liderdir. Romanya vatandaşlarına yönelik yaptığı bu özel jest için teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu. Ciolacu “Sayın Cumhurbaşkanı ile Orta Doğu’daki durumu da ele aldık ve Gazze’de bir insanlık trajedisi ile karşı karşıya olduğumuz konusunda hemfikiriz. Gazze şeridinde insani yardımı sağlamak ve sivil can kayıplarını durdurmaya yardımcı olmak her şeyden önce insan olarak bizim görevimizdir” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'YE KİMLİKLE SEYAHAT İMKANI

Erdoğan, “Romanya’da yaşayan Türk ve Türk Tatar toplumlarını aramızdaki dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Romen vatandaşlarının ülkemize kimlikle seyahatini mümkün kılacak düzenlemeyi hayata geçirdiğimizi bu vesileyle duyurmak istiyorum. Bu şekilde beşeri münasebetlerimizin artacağına inanıyoruz” dedi.

"ÇERKES KARDEŞLERİMİN ACISINI PAYLAŞIYORUM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çerkes Sürgünü’nün 160’ıncı yıl dönümü nedeniyle, sürgünde hayatını kaybedenleri rahmetle yad ettiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ana vatanları Kafkasya’dan insanlık dışı yöntemlerle sürgün edilmelerinin 160’ıncı yıl dönümünde, Çerkes kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları paylaşıyor, hayatını kaybedenleri rahmetle yad ediyorum” dedi.