GündemHDP kendini sorgulamaya başladı

HDP kendini sorgulamaya başladı

31.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yüz milletvekili kazanma hedefi ile girdiği seçimlerden 61 sandalye ile ayrılan HDP, dün başarısızlığın nedenlerini ele aldı.

HDP kendini sorgulamaya başladı

NAMIK DURUKAN Ankara - HDP, DTK, HDK, DBP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Genel Başkanları ile Eş Sözcülerinin katılımı ile HDP Genel merkezi’nde dün sabah başlayan geniş katılımlı toplantıda geride kalan Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimleri ele alındı.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, toplantılarda Yeşil Sol Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) gibi parti ve oluşumlar yeniden dizayn edilecek. Tek siyasi parti altında örgütlenme ihtimali ele alınacak. Sivil toplum kuruluşlarının da tek çatı altında toplanabileceği ifade edildi.

Başkanlar değişiyor

HDP’nin kapatılma ihtimali ve siyasi yasak tehlikesi nedeniyle Eş Genel Başkanların da kesin olarak değişmesi bekleniyor. Kongre sürecinin yakında başlaması da konuşulanlar arasında.

Kurulların önündeki bir diğer konu başlığı, örgütlenecek partinin ismi olacak.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin isminin değişmesi konusundaki öneriler de toplantılarda tartışılacak. Yeşil Sol’un Doğu ve Güney Doğu Anadolu illerindeki oylarının az da olsa bir bölümü isim benzerliği yüzünden Sol Parti’ye kayması masada tartışılan başlıklar arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Güneydoğu Anadolu’da geçerli oyların binde 37’sini alan Sol Parti, il başkanlığının dahi olmadığı Diyarbakır’da 14 Mayıs’taki genel seçimde 5 bin 825 oy almıştı.

İttifakın geleceği

İlk toplantılarda, seçimlerde alınan başarısız sonuçlar masaya yatırıldı. Vekilliğin artmama nedenleri ele alındı, il il oy kayıpları araştırıldı. TİP ile kurulan ittifakın sonuçları görüşüldü. İttifakın iki ayrı parti halinde seçime girmesini onaylayan isimlerin bazı yöneticiler tarafından eleştirildiği de aktarıldı. Bu toplantılarda Emek ve Özgürlük İttifakı’nın geleceğine yönelik de karar alınması bekleniyor.

DTK, HDP, YEŞİL SOL PARTİ, DBP ortak imzası ile yapılan yazılı açıklamada, seçimlerdeki başarısızlık kabul edildi.